Sv. Cyrila a Metoda si pripomenuli v ruinách Katarínky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

DECHTICE 5. júla (WEBNOVINY) – Svätou omšou v ruinách Kostola sv. Kataríny v lesoch za Dechticami si dnes sviatok sv. Cyrila a Metoda pripomenuli účastníci projektu záchrany Katarínky a stovky veriacich z okolia.

Záchrancovia Katarínky počas sviatočného dňa už jedenásť rokov prezentujú výsledky svojej práce a informujú o plánoch do budúcnosti.

Za posledný rok sa nám podarilo zrekonštruovať veľkú časť kostolnej veže, zostal nám tam len posledný kúsok. Začali sme s obnovou podlaží, vykresali sme ručne trámy, ktoré budú osadené vo veži. Podarilo sa nám aj v lodi kostola zachrániť vzácnu štukovú výzdobu,“ povedal šéf projektu Peter Herceg.

Foto: SITA/Martin Havran

Foto: SITA/Martin Havran

Foto: SITA/Martin Havran

Foto: SITA/Martin Havran

Dodal, že popri týchto prácach bežal aj archeologický výskum v priestore objavenej gotickej kaplnky, ktorá je o dvesto rokov staršia ako samotný Kostol a kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej.

Ruiny kostola a kláštora po malých krokoch už sedemnásť rokov zachraňujú dobrovoľníci z celého Slovenska, ktorí sem prichádzajú pracovať bez nároku na odmenu počas letných prázdnin. ,,Našim cieľom je okrem konzervovania ruín a výskumu dať mladým možnosť zmysluplne využiť svoj voľný čas netradičným spôsobom, bez hodiniek či mobilného telefónu,“ skonštatoval Herceg. Dobrovoľníci sa nástupom na Katarínku zriekajú všetkých vymožeností modernej civilizácie a žijú v skromných podmienkach.

Kostol a kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej vznikol v roku 1618 na mieste, kde sa podľa legendy zjavila svätá Katarína. Kláštor patril františkánom, zrušil ho cisár Jozef II. v roku 1786. Odvtedy komplex budov začal pustnúť a postupne sa menil na ruiny.

Slovákom blahoželal i pápež

Pápež Benedikt XVI. zablahoželal prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi k štátnemu sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda. V blahoprajnom telegrame Svätý Otec poprial hlave štátu i všetkým občanom veľa zdravia a pokoja. „Prosím Pána Boha, aby požehnával úsilie všetkých, ktorí sa pričiňujú o budovanie stále solidárnejšej a bratskejšej spoločnosti, ktorá je spoločnosťou otvorenou pre všetkých, a ktorá túži podporovať základné hodnoty pre dobro jej obyvateľov,“ odkazuje pápež Slovákom. “ Zvolávam na Vás, Vaša Excelencia, i na celý slovenský národ bohatstvo Božích milostí,“ uviedol v blahoprajnom posolstve Benedikt XVI.

Hlava štátu v príhovore pred pútnikmi uviedla, že sv. Cyril a sv. Metod boli tí, ktorých si Slováci musia vážiť.

Ich duchovné dedičstvo patrí medzi klenoty slovenskej identity a jej kultúrnej svojbytnosti. Aj preto sme mu dali nielen oznamovací, ale aj prihlasovací rozmer v našej ústave,“ povedal.

Podľa Gašparoviča je tento deň pre Slovensko významný aj preto, že vierozvestovia svätí Cyril a Metod sem priniesli svetlo viery, písmo, vzdelanie a dali nový duch aj štátnosti.

Máme si prečo zapamätať ich posolstvo. A som veľmi rád, že Slováci sv. Cyrila a Metoda berú s takou zodpovednosťou. Je to aj signál zachovania si svojej štátnosti, svojho pocitu k histórii, ktorá niekedy k Slovákom bola krutá, ale výsledok práve toho, že sme si zachovali svoj jazyk, územie, kultúru, písmo, ale aj vieru je dnešok,“ zdôraznil prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.Sv. Cyril a Metod