Svetový deň AIDS pripomenie možnosti prevencie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviečkový pochod za boj proti AIDS
Účastníci sviečkového pochodu pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS, ktorý zorganizovala Mládež Slovenského Červeného kríža. Bratislava, 1. december 2010. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Svet si 1. decembra opäť pripomenie celosvetový a celospoločenský problém, ktorým je výskyt HIV a AIDS.

Počas Svetového dňa AIDS 2013 sa zosilnia aktivity odborníkov aj laikov zamerané na informovanie verejnosti o tomto ochorení a možnostiach prevencie, povedala vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave zástupkyňa hlavného hygienika SR Jana Hamade.

Symbolom Svetového dňa AIDS 2013 je opäť červená stužka, ktorá je vyjadrením solidarity s osobami s HIV/AIDS. Cieľom Svetového dňa AIDS je podľa jej slov snaha o znižovanie výskytu HIV a AIDS na nulové hodnoty. „Dôležitým bodom je tiež eliminovať diskrimináciu ľudí, ktorí s vírusom žijú,“ poznamenala.

Zamerané na mladých ľudí

Tento rok sa aktivity svetového dňa orientujú najmä na adolescentov. „Máme dosť veľký podiel mladých ľudí, ktorí sú vírusom HIV infikovaní, momentálne ich je okolo osem až deväť,“ povedal vedúci odboru epidemiológie RÚVZ Bratislava Peter Truska.

Zároveň dodal, že momentálne na Slovensku nie sú HIV pozitívne deti, HIV negatívnych je 14 detí. K nákaze dochádza podľa neho hlavne v skupine adolescentov – mužov. „Od momentu infikovania sa až po objavenie ochorenia AIDS uplynie osem až 12 rokov,“ uviedol Miloš Mokráš z Kliniky infektológie a geografickej medicíny FNsP Bratislava.

Od začiatku monitorovania HIV/AIDS na Slovensku v roku 1985 do 30. septembra 2013 bolo u Slovákov zaznamenaných 489 prípadov HIV, z čoho bolo 419 mužov a 70 žien. V 72 prípadoch prešla infekcia podľa Jany Hamade do ochorenia AIDS. „Najviac prípadov bolo zaznamenaných v skupine mužov, ktorí mali sex s inými mužmi,“ uviedla zástupkyňa hlavného hygienika SR.

Celkovo zomrelo 49 ľudí s infekciou HIV, z ktorých sa v 41 prípadoch rozvinuli klinické príznaky AIDS. Okrem prípadov HIV u občanov Slovenska bol vírus zaznamenaný aj u 127 cudzincov. Tento rok však podľa Petra Trusku z RÚVZ Bratislava nezomrel v súvislosti s HIV nikto. Najhoršia situácia je v Bratislavskom kraji, najlepšia v Prešovskom kraji.

Najrizikovejší je styk medzi dvoma mužmi

Aids_hiv_skúmavka
Foto: SITA/Michal Burza

Koncom roka 2012 žilo podľa informácií organizácie UNAIDS na svete približne 35,3 milióna ľudí s HIV, pričom vlani sa infikovalo 2,3 milióna ľudí a približne 1,6 milióna ľudí na choroby spojené s AIDS zomrelo.

V Európe bolo v roku 2011 hlásených 28 038 prípadov infekcie HIV, najhoršia situácia bola v Estónsku, Lotyšsku a v Belgicku. V danom roku bolo 4424 ľudí chorých na AIDS, najviac ich bolo v Lotyšsku a v Portugalsku.

„Alarmujúca situácia je však aj na Ukrajine, kde v roku 2011 zaznamenali 66 479 nových prípadov HIV,“ priblížila Hamade.

Spôsobov prenosu je podľa Petra Trusku z odboru epidemiológie RÚVZ Bratislava viac. Najčastejším je homosexuálny pohlavný styk muža s mužom. Nasleduje heterosexuálny styk a injekčné užívanie drog. „Globálne však dominuje práve styk medzi dvomi mužmi,“ doplnil. V roku 2012 predstavoval homosexuálny styk muža s mužom 56 percent nakazených, heterosexuálny 33 percent. Injekčne sa nakazili dve percentá ľudí.

Pre všetkých obyvateľov Slovenska je k dispozícii testovanie infekcie HIV/AIDS, ktoré je dostupné pre každého. Testovanie môže byť anonymné, v tomto prípade sa človeku pridelí kódové označenie. Veľmi dôležitou súčasťou testovania je podľa vedúcej Národného referenčného centra (NRC) pre prevenciu HIV/AIDS Slovenskej zdravotníckej univerzity Danice Stanekovej poradenstvo. „Testovanie je dostupné na celom Slovensku, no človek by mal naň prísť minimálne tri mesiace po nejakej rizikovej udalosti,“ poznamenala.

Záujem o testovanie klesá

Záujem o testovanie však každoročne na Slovensku klesá v prípade preventívneho aj anonymného testovania. „Je to zrejme dané tým, že veľa ľudí si riziko HIV neuvedomuje,“ doplnila Staneková s tým, že testovanie stúpa napríklad po Silvestri či po lete. Naopak, v lete záujem klesá. NRC pre prevencie HIV/AIDS otvorí pri príležitosti Svetového dňa AIDS 2013 svoje dvere verejnosti. Stane sa tak 2. decembra v čase od 9:00 do 12:00. Záujemcovia si môžu pozrieť priestory centra, no v ponuke je aj bezplatné anonymné testovanie. „Budeme ponúkať tiež kondómy a letáky,“ doplnila Staneková.

Zníženie a obmedzene šírenia HIV/AIDS je predmetom a hlavným cieľom nového Národného programu prevencie HIV/AIDS v SR na roky 2013 až 2016, ktorý schválila vláda uznesením 20. novembra. Aktivity programu sú podľa Alexandry Žampachovej z Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) zamerané na prevenciu, včasnú diagnostiku a zabezpečenie dostupnosti liečby pre infikované osoby. Napriek pokroku v liečbe zostáva toto ochorenie stále nevyliečiteľné. „Aj keď Slovensko patri medzi krajiny s relatívne nízkym počtom ľudí s HIV/AIDS, je stále potrebné pokračovať v prevencii tohto ochorenia,“ uzavrela zástupkyňa hlavného hygienika SR Jana Hamade.

Svetový deň AIDS podporí opäť Sviečkový pochod

Sviečkový pochod za boj proti AIDS
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Svetový deň AIDS 2013, ktorý pripadá na nedeľu 1. decembra, Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) už 17. krát podporí kampaňou Sviečkový podchod. Ako ďalej agentúru SITA informovala Silvia Kostelná zo SČK, do tohtoročnej kampane sa zapojí 23 miest a obcí. V nich bude Mládež SČK organizovať sviečkové pochody či besedy na školách.

Súčasťou je tiež aktivita zameraná na predsudky. „Účastníci prezentácie o HIV/AIDS či návštevníci informačného stánku budú môcť napísať na červený papierik predsudok voči ľuďom žijúcim s HIV, ktorý následne pokrčia. Z týchto pokrčených papierov plných predsudkov je možné poskladať prekríženú stužku, ktorá symbolizuje boj Svetový deň AIDS,“ vysvetlila Kostelná s tým, že aktivita by mala podnietiť verejnosť k premýšľaniu o tejto problematike. Cieľom kampane je demonštrovať solidaritu s ľuďmi žijúcimi s HIV/AIDS, zamerať pozornosť spoločnosti na problematiku HIV/AIDS a súvisiacu stigmatizáciu a diskrimináciu.

Zoznam zapojených miest so začiatkom a miestom pochodu a aktivít nájdu záujemcovia na stránke https://redcross.sk/youth/.

Na Slovensku bola kampaň prvýkrát organizovaná Mládežou SČK v Leviciach v roku 1997, po čase našla svojich priaznivcov a rozširovala sa aj do iných miest nielen na Slovensku, tak aj v stredoeurópskom regióne i mimo neho. V súčasnosti neexistuje krajina, ktorej by sa problém HIV netýkal. Množstvo ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá aj napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Prevencia naďalej zostáva jedinou možnosťou, ako je možné šíreniu HIV zabrániť. „Práve prevencia je ústrednou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SČK v tejto kampani zameriavajú,“ poznamenala pre agentúru SITA Silvia Kostelná.

Sviečkový pochod je pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS organizovaný ako súčasť globálnej kampane Medzinárodnej Federácie Spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Jednotlivé národné Červené kríže sa dohodli na implementácii kampane v celej Strednej Európe pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS v roku 2004, pričom už v rokoch 2002 až 2003 organizovalo Sviečkový pochod osem z 15 krajín regiónu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia