Súkromné vlastníctvo u nás podľa Miroslava Číža nefunguje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ciz
Poslanec za Smer-SD Miroslav Číž. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič
Poliačik
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Spoločenský systém, kde je určujúcim arbitrom súkromné vlastníctvo podľa poslanca za Smer-SD Miroslava Číža nefunguje.

„Trhový systém, kde nad všetkými spoločenskými dohodami dominuje súkromné vlastníctvo, nemôže byť funkčný,“ povedal v parlamentnej rozprave k programovému vyhláseniu vlády Roberta Fica.

Číž sa preto prihovára za korporativistický model riadenia spoločnosti. Predsedovi KDH Jánovi Figeľovi, ktorý korporatívny prístup kritizoval, Číž nerozumie. Nazdáva sa, že práve korporatívny systém riadenia spoločnosti zaručuje, že z pozície moci nebude dominovať väčšina nad menšinou spoločnosti.

Nový Ficov kabinet sa bude podľa Číža pridŕžať zásad pragmatizmu, politického realizmu, rovnomerného rozdeľovania sanácie krízy na všetky vrstvy spoločnosti, korporativizmu a bude dohliadať na udržanie životnej úrovne obyvateľov.

Číž kritizoval úvahy o jednostranných rozpočtových škrtoch, obáva sa, že povedú k zníženiu kúpyschopnosti obyvateľstva, čím sa roztočí špirála zastavenia ekonomického rastu.

„Škrty vedú Európu k samovražde,“ pomohol si citátom amerického nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Josepha Stiglitza a pokračoval: „Škrty zvyšujú nezamestnanosť a zvyšujú náklady štátu.“ Poslanec zároveň upozornil na trend poklesu pomeru miezd k hrubému domácemu produktu. „Do akej miery budú ľudia podporovať štát, ktorý ich programovo a cielene ožobračuje?“ spýtal sa.

Martin Poliačik z SaS Číža upozornil, že práve nadbytočné míňanie peňazí priviedlo Európu do súčasného stavu krízy. Ako pozitívny príklad uviedol Estónsko, ktoré si zachováva nízky rozpočtový deficit aj celkovú zadlženosť.

„Neoliberálne princípy zabezpečili, že sa vyhýba marazmu,“ povedal o pobaltskej krajine. Zvyšovanie daní na Slovensku podľa Poliačika fungovať nebude. „Pri prvej zmienke o progresívnom zdanení slovenský podnikateľ uvažuje, kam presunie svoju firmu, aby tomuto štátu nemusel platiť ani korunu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin PoliačikMiroslav Číž