Takmer polovica Slovákov nedôveruje žiadnemu politikovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Koncom roka 2012 nedôverovalo žiadnemu politikovi rekordných 47 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Barometer, ktorý v spolupráci s agentúrou FOCUS uskutočnili v dňoch 7. až 13. novembra na reprezentatívnej vzorke 1 013 respondentov.

Rebríček dôveryhodnosti politikov naďalej vedie šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorému v novembri dôverovalo 22 percent opýtaných, čo je o osem percent menej ako v júni. Nasleduje Robert Kaliňák (Smer-SD) s 11-percentnou dôverou a za ním sa umiestnili Igor Matovič (OĽaNO) s ôsmimi percentami, Béla Bugár (Most-Híd) s Danielom Lipšicom získali po sedem percent.

Výrazne však vzrástol počet respondentov, ktorí nedôverujú nikomu alebo nevedeli uviesť meno dôveryhodného politika, z júnových 39 percent na novembrových 47 percent.

Ficovi verí menej prívržencov Smeru

Robert Fico
Premiér Robert Fico Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Prieskum ukázal, že dôveryhodnosť politikov klesla aj u voličov ich strán. Ficovi v júni dôverovalo 81 percent prívržencov Smeru-SD, v novembri to bolo 74 percent. Všetkým lídrom strán klesla dôvera medzi ich prívržencami.

Bélovi Bugárovi v júni dôverovalo 88 percent prívržencov Mosta-Híd, v novembri 60 percent, Jána Figeľa v júni označilo za dôveryhodného 60 percent prívržencov KDH, v novembri 33 percent. Šéf SaS Richard Sulík mal v júni dôveru 73 percent prívržencov strany a v novembri 58 percent.

Najlepšie je na tom Igor Matovič, ktorému v novembri klesla dôvera prívržencov OĽaNO na 64 percent v porovnaní s júnovými 69 percentami. V SDKÚ-DS má najväčšiu dôveru Lucia Žitňanská, v júni jej dôverovalo 45 percent ich prívržencov a v novembri 29 percent. Šéfa strany Pavla Freša označilo v novembri za dôveryhodného 24 percent ich prívržencov, v júni to bolo 26 percent.

Slovákov najviac trápi nezamestnanosť

Nezamestnanost
Foto: flickr.com

Prieskum v novembri zisťoval aj to, ktoré problémy najviac trápia verejnosť. Medzi najpálčivejšie problémy v očiach verejnosti patrí nezamestnanosť, životná úroveň a sociálne istoty, korupcia, klientelizmus, ekonomická politika, zdravotníctvo, postavenie Rómov, kvalita demokracie, či školstvo.

Podľa Zory Bútorovej z IVO vzdelanejší ľudia sa viac znepokojujú otázkami ekonomickej politiky štátu, trápi ich korupcia, či stav súdnictva. Menej vzdelaných ľudí zase viac znepokojuje nezamestnanosť a sociálne istoty.

Najviac ľudí – 64 percent označilo za najväčšie problémy nezamestnanosť, 50 percent trápi životná úroveň a sociálne istoty. Korupciu a klientelizmus zaradilo medzi najzávažnejšie problémy 29 percent opýtaných. Ekonomická politika znepokojuje 24 percent a problémy v zdravotníctve 21 percent opýtaných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIgor MatovičLucia ŽitňanskáRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUS