Téma znižovania poslancov v samospráve je teraz nemiestna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta Radičová
Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. apríla (WEBNOVINY) – Otvárať tému zníženia počtu členov miestnych zastupiteľstiev je podľa premiérky Ivety Radičovej v súčasnosti nemiestne. „Otvárať túto tému v medzivolebnom období, v podstate chvíľu po voľbách, je úplne nemiestne,“ povedala dnes na tlačovej besede.

Pripomenula, že prípravu nového volebného kódexu má v gescii minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). „Ak vôbec, tak má byť súčasťou zmien vo volebnom kódexe,“ myslí si o pláne poslanca za SaS Szilárda Somogyiho.

Plán znížiť počet členov miestnych zastupiteľstiev o 30 percent avizoval Somogyi v stredu 6. apríla. Samosprávam by to za štyri roky malo priniesť úsporu 18 miliónov eur. Keďže ide o postoj jedného poslanca, premiérka požiadala stranu SaS o stanovisko k tomuto návrhu.

Predseda strany SaS Richard Sulík zdôraznil, že obmedzením stropu platov starostov a primátorov, ktoré NR SR schválila v utorok, SaS zastavila excesy na niektorých obecných úradoch. Ako príklad uviedol obec, ktorá má od 500 do 1 000 ľudí. Tam mal starosta doteraz nárok na plat vo výške 1,83 násobku priemernej mzdy. Maximálny plat mohol byť vyšší ako 4 000 eur. Teraz po schválení novely bude maximum 2 151 eur. Novela podľa SaS ušetrí samosprávam niekoľko desiatok miliónov eur.

Podľa Sulíka SaS chce riešiť aj ďalšie nedostatky, napríklad vzťah starostu obce a starostu mestskej časti. Do odmeňovania starostov by mali vstupovať aj výsledky hospodárenia obcí. Ďalšou témou pre SaS budú kontrolóri v obciach

ZMOS nápad Sulíkovcov odmieta

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vníma posledné vyjadrenia predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita za pokračovanie snáh o deformáciu miestnej územnej samosprávy. „Deklarovaným úmyslom o plošné znižovanie počtu poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev, ktorým sa má vraj šetriť na verejných zdrojoch, chýba silná argumentačná základňa a analýzy dopadov na život v municipáliách. Odmietame akékoľvek zmeny v priebehu volebného obdobia,“ zdôrazňuje sa v reakcii ZMOS, ktorú poskytol jeho hovorca Michal Kaliňák.

ZMOS v prípade návrhov legislatívnych zmien, ktoré budú korigovať počty poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev, bude požadovať štandardné pripomienkové konanie, v ktorom dostanú priestor vecné návrhy a odborné stanoviská všetkých zainteresovaných. „Pripomíname, že neprimerané znižovanie počtu poslancov v zastupiteľstvách môže devalvovať princípy zastupiteľskej demokracie. Zo zastupiteľstiev sa týmto môžu urobiť exkluzívne kluby a nie priestor širokej plurality a občianskej reprezentácie,“ dodáva v reakcii ZMOS.
Vlkolinec  dedina
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Platný zákon o obecnom zriadení upravuje možnosť stanovovať počet poslancov v zastupiteľstvách, pripomína ZMOS s tým, že po roku 2002 došlo k výraznému zníženiu počtu poslancov mestských, miestnych a obecných zastupiteľstiev.

Počet poslancov určuje pred voľbami obecné zastupiteľstvo, a to podľa počtu obyvateľov obce.

Počet poslancov preto kopíruje počet obyvateľov v mestách a obciach, pričom zákon určuje dolnú a hornú hranicu počtu poslancov.

Najnižší počet poslancov patrí obciam do 40 obyvateľov, ktorým patrí zastupiteľstvo s troma poslancami. Najväčší počet poslancov majú mestá nad 100 000 obyvateľov. V ich prípade môže tvoriť zastupiteľstvo 23 až 41 poslancov, uzatvára ZMOS svoju reakciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicMichal KaliňákRichard Sulík
Firmy a inštitúcie ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska