Tempo v reformách udáva Borec, nie Žitňanská, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

ŠENKVICE 22. januára (WEBNOVINY) – Tempo v reformách justície musí udávať minister spravodlivosti Tomáš Borec a nie poslankyňa Lucia Žitňanská. Predseda vlády Robert Fico takýmito slovami v stredu reagoval na návrh Žitňanskej oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR.

„Nebola náhodou pani Žitňanská ministerka spravodlivosti? Prečo to neriešila a teraz prichádza s geniálnymi návrhmi? Veď bola ministerka a problém, na ktorý poukazujem dlhodobo, tu už bol aj vtedy,“ povedal Fico po rokovaní vlády v Šenkviciach. Žitňanská identický ústavný návrh však už v minulosti ako ministerka predkladala, vláda ho neskôr stiahla, lebo nemal podporu vtedy opozičných poslancov za Smer-SD.

Video: Tempo v reformách justície podľa Fica udáva Borec, a nie Žitňanská

Dôveryhodnosť justície

Minister spravodlivosti podľa Fica v súčasnosti pripravuje radikálne opatrenia v justícii. „Je to súbor opatrení, ktoré ministerstvo spravodlivosti predstavilo najskôr mne. S týmto súborom opatrení ideme ďalej do diskusie s rôznymi odborníkmi teórie a praxe a až potom ich predložíme verejnosti, ale nebude to trvať dlho,“ priblížil Fico.

Predseda vlády však nespresnil, o aké opatrenia ide. Dodal len, že je potrebné začať robiť rozhodnutia, ktoré zvýšia dôveryhodnosť justície. „Ak zvýšime dôveryhodnosť justície, potom sa môžeme baviť aj o zlepšovaní materiálno-technických podmienok pre sudcov, ich odmeňovaní a ďalších aktivitách,“ poznamenal.

Premiér stráca trpezlivosť

Nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská navrhuje v novele ústavy oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. „Myslím si, že je správny čas sa k tomu návrhu vrátiť. Dnes už aj premiér ako kandidát na prezidenta stráca trpezlivosť s justíciou. Čiže je asi správny čas, keď by poslanci za stranu Smer-SD mohli podporiť takýto návrh,“ povedala v utorok novinárom Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti rovnako pripomína, že v júni sa bude voliť predseda najvyššieho súdu, novela ústavy by sa stihla prijať pred voľbou a kandidáti by vedeli, do akej pozície idú. „Návrh mal vždy aj podporu verejnosti,“ vysvetlila Žitňanská s tým, že v prieskume Inštitútu pre verejné otázky z roku 2011 sa za oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady vyslovilo 63 percent občanov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáRobert FicoTomáš Borec