Plný štadión zatlieskal Pavlovi Demitrovi naposledy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pavol demitra
Foto: SITA/Tomáš Somr
TRENČÍN 15. septembra (WEBNOVINY) – Trenčiansky hokejový štadión dnes naposledy tlieskal hokejovej legende Pavlovi Demitrovi.

Na takmer desať minút verejnosť i jeho blízki povstali a potleskom vyprevadili Demitru do hokejového neba. Stalo sa tak na konci pietnej rozlúčky.

Zimný štadión s kapacitou 6500 ľudí bol dnes takmer úplne plný, ďalší ľudia čakali vonku, kde mohli sledovať priamy prenos z rozlúčky na veľkoplošnej obrazovke. Ľudia čakali na rozlúčku s Pavlom Demitrom pred štadiónom už od siedmej ráno a potupne pred štadiónom zapálili stovky sviečok.

Oficiálna rozlúčka sa začala po 15.00 h piesňou Pavla Haberu v sprievode klavíra Boli sme raz milovaní. Nasledovali smútočné príhovory. „Boh plače ako malé dieťa a zajakáva sa,“ vyjadril smútok kapucín Norbert Pšenčík. Nasledovala pieseň Hallelujah v podaní zboru a následne hokejisti vyprevadili svojho veľkého kamaráta.

„Je nám veľmi smutno a plačeme tak, ako si ty plakal, keď si sa rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru. Náš plač je však bolestivý a beznádejný,“ povedal prezident Dukly Trenčín Jozef Mitocha. Pre Demitru bol podľa neho najcennejší práve reprezentačný dres.

OBRAZOM: Ľudia sa prišli rozlúčiť s Pavlom Demitrom

Posledná rozlúčka s Pavlom Demitrom
Foto: SITA/Tomáš Somr
Posledná rozlúčka s Pavlom Demitrom
Foto: SITA/Tomáš Somr
Posledná rozlúčka s Pavlom Demitrom
Foto: SITA/Tomáš Somr
Posledná rozlúčka s Pavlom Demitrom
Foto: SITA/Tomáš Somr
Posledná rozlúčka s Pavlom Demitrom
Foto: SITA/Tomáš Somr

Hokejový boh

So svojím kamarátom a bývalým spoluhráčom sa prišli rozlúčiť aj viacerí známi hokejisti, medzi nimi aj Marián Gáborík, Tomáš Kopecký, Marián Hossa, Marcel Hossa, Zdeno Chára, Ján Pardavý či Ľubomír Višňovský. Nechýbali ani Miroslav Šatan, Richard Zedník, Ľuboš Bartečko, Ján Filc, Zdeno Cíger, Jozef Golonka, Juraj Široký, Peter Šťastný, Žigmund Pálffy.

„Bol si hokejový boh na ľade a do hokejového neba si aj odišiel,“ povedal Marián Gáborík, ktorý hovoril za skupinu smútočný prejav. „Vždy budeme na teba spomínať s úsmevom, pretože tak si žil a nikdy nezabudneme ,čo si pre nás urobil a čo si pre každého z nás znamenal,“ lúčil sa Gáborík.

S Demitrom sa lúčilo celé Slovensko

Posledná rozlúčka s Pavlom Demitrom
Foto: SITA/Tomáš Somr

Verejnosť mala možnosť rozlúčiť sa s hokejovou legendou od 10:00 do 14:00. Demitrovo telo bolo vystavené na pódiu v čiernej rakve priamo na ľadovej ploche.

Za ňou sa nachádzalo čierne plátno s jeho fotografiou. Ľudia chodili postupne pred pódium, klaňali sa, prežehnávali, kládli kvety, iní len v tichosti postavili a odišli preč. Pietnu atmosféru dotvárala smútočná hudba.

Mnohí z nich prišli z rôznych kútov Slovenska, aby vzdali hold hokejovej legende. Nechýbali dresy HK Dukla Trenčín, hokejové šále a často ani slzy v očiach. Nasledujúcu hodinu k rakve prichádzali štátni predstavitelia, hokejoví reprezentanti, komunálni politici či hviezdy zo showbiznisu.

Ako posledná prišla jeho rodina a príbuzní. Po takmer hodinovom rozlúčkovom programe naložili truhlu s pozostatkami Pavla Demitru do auta, ktoré ho odviezlo preč. Na pokoj v oblasti štadióna dozeralo niekoľko desiatok policajtov.

Tridsaťšesťročný slovenský hokejista Pavol Demitra zahynul v stredu pri leteckej katastrofe spolu s ďalšími hráčmi klubu Kontinentálnej hokejovej ligy Lokomotiv Jaroslavľ, ktorí smerovali do Minska na úvodný zápas ligy. V pondelok ráno zomrel aj jediný z hokejistov, ktorý nehodu prežil, Alexander Galimov. Počet obetí leteckej tragédie sa zvýšil na 44. Jediným žijúcim človekom po havárii je technik Alexander Sizov, ktorý bojuje o svoj život v nemocnici.

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na znak úcty k výnimočnému umeniu Pavla Demitru rozhodlo vyradiť z kolekcie reprezentačných dresov ten s číslom 38. Národný A-tím SR sa v sezóne 2011/2012 predstaví v prípravných zápasoch v dresoch, na ktorých bude zvýraznená pamiatka na tohto hokejistu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FilcJán PardavýJozef GolonkaJuraj ŠirokýĽubomír VišňovskýĽuboš BartečkoMarcel HossaMarián GáboríkMarián HossaMiroslav ŠatanPavol DemitraPeter ŠťastnýRichard ZedníkTomáš KopeckýZdeno CháraZdeno CígerŽigmund Pálffy
Firmy a inštitúcie Lokomotiv Jaroslavľ