Titulkovať by mali výrobcovia, tvrdí Renáta Zmajkovičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Renáta Zmajkovičová
Podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičoveá Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Výrobcovia alebo producenti by sa mali podľa podpredsedníčky NR SR a členky užšieho vedenia strany Smer-SD Renáty Zmajkovičovej postarať o to, aby audiovizuálne diela boli zabezpečené titulkami pre sluchovo postihnutých.

Ako uviedla Zmajkovičová dnes pre agentúru SITA, titulky by mali byť otvorené alebo skryté, ktoré sa objavia len pri zadaní v požiadavke menu. Podľa nej treba zvážiť, či povinnosť titulkovania by sa mala vzťahovať iba na slovenské audiovizuálne diela alebo na všetky audiovizuálne diela distribuované na Slovensku.

Treba sa tiež zamyslieť, či má byť povinné slovenské titulkovanie aj v prípade, že už audiovizuálne dielo má titulky v inom jazyku,“ dodala.

Ak by bola povinnosť titulkovania zavedená zákonom, treba tiež podľa nej zabezpečiť plnenie zákona a konkretizovať sankcie v prípade jeho neplnenia. Podľa Zmajkovičovej je titulkovanie audiovizuálnych diel významným prvkom a obrovským prínosom pre občana so sluchovým postihnutím pri zmierňovaní a odstraňovaní jeho najťažších životných bariér – komunikačnej a informačnej.

Parlament rokoval o povinnosti titulkovania na septembrovej schôdzi na návrh nezaradenej poslankyne Jany Žitňanskej. NR SR návrh zamietla. Žitňanská navrhovala, aby povinnosť titulkovania mal distribútor audiovizuálneho diela.

Podľa Zmajkovičovej však distribútor nemá právo ani možnosť zasahovať do audiovizuálneho diela. „Jeho úlohou je audiovizuálne dielo distribuovať a nemá možnosť zasahovať do jeho obsahu,“ upozornila podpredsedníčka NR SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Renáta Zmajkovičová