FICO: Tajná voľba bola zmanipulovaná, Trnka ju musí napadnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico trnka
Zľava: Podpredseda NR SR Robert Fico a generálny prokurátor Dobroslav Trnka Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Tajná voľba generálneho prokurátora podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica bola zmanipulovaná a očakáva, že kandidát Dobroslav Trnka opäť podá podnet na Ústavný súd SR. Skrutátori zo Smeru-SD budú na Ústavnom súde SR svedčiť. ,,Nebola to normálna tajná voľba,“ uviedol Fico pred novinármi.

Podľa neho koaliční poslanci žrebovali, kto ako upraví svoj hlasovací lístok, aby sa vedeli odlíšiť. Podľa Fica niektorí poslanci zakrúžkovali na hlasovacom lístku možnosti, že sú aj proti kandidátovi, ale zároveň, že sa aj zdržujú hlasovania. Iní zas škrtli hlasový lístok horizontálnou čiarou a ďalší diagonálne.

Trnka sa podľa Fica môže na Ústavnom sude SR domáhať vydania predbežného opatrenia, na základe ktorého ÚS môže zakázať vykonať verejnú voľbu.

Fico oznámil, že v stredu Smer-SD dopíše dôvody na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej. Návrh aj s dôvodmi predloží v stredu popoludní alebo vo štvrtok do Národnej rady SR.

Podľa predsedu NR SR a šéfa SaS Richarda Sulíka koalícia, keď dôjde na lámanie chleba, je silná a drží pokope. Zdôraznil, že žiadne kontroly, ako to bolo zvykom v minulosti, aj za jeho predchodcu Pavla Pašku, že sa poslanci pri tajnej voľbe v dvojiciach kontrolovali, dnes neboli.

Oznámil, že v najbližšom čase vyhlási novú voľbu generálneho prokurátora, ktorý by sa mal už voliť verejne. ,,Táto krajina si zaslúži okrem čestnej vlády aj čestného generálneho prokurátora.“ Doplnil, že v dnešnej tajnej voľbe Trnka nezískal ani všetky hlasy opozičných poslancov, ktorých je 71, pričom za Trnku hlasovalo 70 poslancov.

Sulík garantuje, že dnešná voľba bola naozaj tajná a nevie nič o vertikálnych a horizontálnych čiarach, ktoré spomínal Robert Fico.

Dobroslav Trnka nebol zvolený v opakovanej tajnej voľby za generálneho prokurátora. Podľa informácií agentúry SITA Trnku podporilo 70 poslancov, 17 hlasovalo proti nemu, 29 sa zdržalo hlasovania a 34 bolo neplatných hlasov.
Bez názvu
Foto: SITA/Nina Bednáriková

SLOTA: Koaliční poslanci sa podriadili tlaku

Koaliční poslanci sa podľa predsedu SNS Jána Slotu podriadili tlaku a pri tajnej voľbe generálneho prokurátora nehlasovali podľa svojho vedomia a svedomia. Ako vyhlásil Slota pred novinármi, ide o manipuláciu s tajnou voľbou.

,,SNS je znechutená psychózou okolo tajnej voľby vysokého štátneho úradníka,“ uviedol Slota. Podľa neho poslanci jednotlivých koaličných klubov nehlasovali všetci rovnako, aby nemohli byť obviňovaní, že dostali jednotný pokyn.

Dzurinda ďakuje

Poslanci SDKÚ-DS a celej vládnej koalície pristúpili k voľbe generálneho prokurátora zodpovedne a neprispeli tak k pádu koaličnej vlády, ktorá dnes na Slovensku nemá alternatívu. Tak reagoval na výsledky voľby generálneho prokurátora predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Poslancom sa za ich hlasovanie poďakoval.

„Vyslovujem spokojnosť s tým, že Národná rada Slovenskej republiky urobila zadosť nálezu Ústavného súdu SR, ktorý nariadil opakovanie tajnej voľby GP. Dnešné hlasovanie potvrdilo, že sa SDKÚ-DS od samého začiatku správala korektne, zodpovedne a transparentne,“ vyhlásil Dzurinda.

MATOVIČ: Pri tajnej voľbe GP sa poslanec cítil slobodne

Nezávislý poslanec Igor Matovič mal pri dnešnej voľbe generálneho prokurátora „naozaj pocit serióznej tajnej voľby“ a cítil sa slobodne. Skonštatoval to v porovnaní s decembrovou voľbou generálneho prokurátora, ktorá bola podľa neho „akože tajná.“ Ako priblížil, vtedy to bolo „také dehonestujúce, detinské, keď mi cez chrbát niekto pozeral, čo vlastne robím, potom pri tej urne stál a nakúkal, len aby videl, čo som tam vlastne zakrúžkoval.“

Matovič nevie, či si nejakí poslanci hlasovacie lístky značkovali, ako to naznačil líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Ako uviedol, nevie o tom, že by sa celé poslanecké kluby nejako dohadovali, možno niektorí poslanci medzi sebou. To, či si Matovič hlasovací lístok nejako označkoval, neprezradil. „Porušil by som tajnosť voľby,“ podotkol. Dodal však, že jeho s niečím takým nikto neoslovil.

MIKUŠ: Voľba GP bola ešte tajnejšia a štandardnejšia ako v minulosti

Iná situácia a väčšia zodpovednosť niektorých poslancov stojí podľa šéfa poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša za dnešným výsledkom tajnej voľby generálneho prokurátora, v ktorej nebol zvolený Dobroslav Trnka. „Urobili sme veľmi dôležitý krok a teraz nás čaká verejná voľba, kde, som presvedčený, zvolíme dobrého generálneho prokurátora,“ uviedol po voľbe pred novinármi.

Ako Mikuš skonštatoval, dnešným opakovaním decembrovej voľby urobili úplne zadosť Ústavnému súdu SR, voľba bola podľa neho dokonca tajnejšia a štandardnejšia ako v minulosti. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS je presvedčený, že výsledok koalíciu a vzťahy v nej upevnil.

Bugára neprekvapili

Nezvolenie Trnku za generálneho prokurátora neprekvapilo ani predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, podľa ktorého koaliční poslanci vedeli, do čoho idú, čo je v hre a tak to aj bolo. Ako poukázal, žiadne náznaky toho, čo naznačil líder opozičného Smeru-SD Robert Fico, neboli.

„To znamená, rožky, o ktorých hovoril, môže hľadať v nejakom obchode,“ zareagoval na Ficove informácie pred hlasovaním, že poslanci koalície si majú robiť na hlasovacích lístkoch značky, jeden klub mal prehnúť roh hlasovacieho lístka.

Bugár je presvedčený, že ak bol vyvíjaný silný tlak, o ktorom hovoril líder SNS Ján Slota, tak na poslancov opozície. „A aj tak vidíte, jeden hlas im unikol,“ poukázal. Trnku podporilo 70 poslancov a opozičníkov je 71.

Ďalšia podpora Mosta-Híd pre Jozefa Čentéša, ktorý bol koaličným kandidátom, je otázna. „Musíme sa o tom poradiť, jeden koaličný partner ohlásil, že vzhľadom na to, že odstúpil, nemá ich podporu,“ vysvetlil.

MESEŽNIKOV: Nezvolenie Trnku je prehrou Fica a víťazstvom Radičovej

To, že poslanci dnes v tajnej voľbe za generálneho prokurátora nezvolili jediného kandidáta Dobroslava Trnku, je prehrou predsedu strany Smer-SD Roberta Fica a politickým víťazstvom premiérky Ivety Radičovej. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov. Koaliční poslanci si dnes podľa neho zvážili následky, ktoré by museli znášať, keby Trnka uspel a preto zahlasovali tak, ako zahlasovali.

„Je to prehra Roberta Fica a všetkých tých, ktorí počítali s tým, že vláda padne a už mali pripravené vlastné scenáre. Je to prehra aj pre prezidenta Gašparoviča, ktorý počítal s tým, že vláda padne a preto vrátil novelu zákona o rokovacom poriadku,“ povedal pre agentúru SITA Mesežnikov. Politológ si myslí, že dnešný výsledok voľby môže byť vzpruhou pre vládnu koalíciu a ak by sa jej lídri dohodli na podpore spoločného kandidáta, mohli by ho zvoliť v najbližšom období.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dobroslav TrnkaGrigorij MesežnikovIgor MatovičJán SlotaMikuláš DzurindaRobert Fico