Učitelia vyjdu do ulíc s odborármi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Učitelia
Organizátor petície za lepšie školstvo Marián Katuš (vľavo) počas petičnej akcie nespokojných učiteľov pred Úradom vlády. Bratislava, 1. september 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Riaditeľské voľno pre protest školských odborárov pred bratislavským sídlom vlády ohlásilo na utorok 51 škôl. Agentúre SITA to povedala hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková.

„Niektoré školy dajú voľno všetkým žiakom, niektoré len vybraným ročníkom,“ uviedla Žiaková. Na Námestie slobody v Bratislave sa chystajú kolektívy aj jednotlivci. Viacerí riaditelia v krajoch agentúre SITA potvrdili, že voľno krajským školským úradom neohlasovali.

Protestujúci učitelia budú čerpať náhradné voľno alebo dovolenku, v triedach ich zastúpia kolegovia. Podľa Žiakovej do 15:00 nahlásilo voľno 16 škôl v Trnavskom a sedem v Košickom kraji, po šesť škôl v Nitrianskom a Trenčianskom kraji, po tri školy v Žilinskom a Prešovskom kraji, osem škôl v Banskobystrickom a dve v Bratislavskom kraji.

Chcú ísť ďalej

Utorňajší protest školských odborárov pred Úradom vlády v Bratislave prídu podporiť aj učitelia, ktorí nie sú v odboroch a od konca mája zbierajú podpisy pod petíciu za lepšie školstvo. Svoju nespokojnosť s podmienkami v školstve vyjadrili v komornejšom zastúpení 1. septembra na Deň ústavy, symbolicky nosia bledomodrú stužku. Na Námestie slobody v Bratislave prídu, aj keď sa s odborármi nestotožňujú úplne.
škola, deti
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

„Ideme rovnakou cestou, ale my chceme ísť ďalej,“ povedal agentúre SITA organizátor petície a učiteľ z Levíc Ľudovít Sebelédi. Učitelia s bledomodrými stužkami prídu na odborársky protest s požiadavkami, aké deklarujú vo svojej petícii, pod ktorú sa podpísalo už 35-tisíc učiteľov a sympatizantov.

Sebelédi vo svojom blogu uviedol, že budú naďalej žiadať, aby štát dával do školstva šesť percent HDP. Zatiaľ čo odborári chcú 15-percentné zvýšenie učiteľských platov, učitelia s bledomodrou stužkou žiadajú plošné zdvihnutie tabuliek pracovníkov školstva najmenej o 30 percent v tomto roku a v nasledujúcich prekročenie národného priemeru.

„Pre nás je dôležité, aby sa nástupný plat učiteľa do troch rokov rovnal 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a aby tak odpadli každoročné trápne vyjednávania o našich platoch,“ povedal Sebelédi. Priznáva, že pôvodná požiadavka skoršieho odchodu do dôchodku je dobrá, ale asi patrí do skupiny nereálnych požiadaviek. „Preto treba rozmýšľať skôr o znížení úväzku po 30 odrobených rokoch, pri zachovaní platu,“ uvádza na svojom blogu Sebelédi.

Čaká sa až 8000 učiteľov

Cieľom utorňajšieho protestného mítingu odborárov je upozorniť vládu na potrebu plnenia Programového vyhlásenia vlády SR v oblasti školstva, aby zvýšila výšku finančných zdrojov na školstvo a zabezpečila lepšie mzdové ohodnotenie zamestnancov školstva.
Ucitelia
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Na Námestie slobody v Bratislave by malo od 11:00 do 13:00 prísť až osemtisíc učiteľov. „Tento počet je len orientačný, usudzujeme tak z počtu objednaných autobusov a mikrobusov,“ uviedol pre agentúru SITA podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Jozef Lužák.

Ako priblížil, z niektorých škôl by mali do hlavného mesta prísť celé kolektívy a riaditelia udelili na utorok žiakom riaditeľské voľno, z iných škôl prídu zástupcovia.

Podľa Lužáka učitelia na čele s odborármi čakajú, že sa im podarí rokovať s celou vládou. Ako povedal, s ministrom školstva Eugenom Jurzycom (SDKÚ-DS) rokujú pravidelne, on je však malým pánom na to, aby dokázal zabezpečiť viac peňazí do školstva.

Míting pred Úradom vlády SR je určitou formou nátlaku a podľa toho, ako dopadne, zvážia odborári ďalšie kroky. Rada školského odborového zväzu bude zasadať 6. októbra a mala by rozhodnúť o postupe. Ak míting nedopadne v ich prospech, Lužák nevylúčil ani štrajk. V súčasnosti je však podľa neho predčasné o tom hovoriť. Ministerstvo školstva vyhlásilo, že v kontexte s vývojom verejných financií to však nevyzerá tak, že by bolo možné do školstva dostať viac peňazí na platy učiteľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať