UNICEF by privítal viac pravidelných darcov na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Unicef
Foto: unicef

UNICEF bol založený 11. decembra 1946 v New Yorku ako špecializovaná agentúra OSN – Detský fond OSN – United Nations International Children´s Emergency Fund. UNICEF síce patrí medzi organizácie OSN, je však jediným fondom OSN, ktorý nie je financovaný OSN, ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu.

Jeho práca je preto úplne závislá od dobrovoľných príspevkov. V roku 1965 získal Detský fond UNICEF Nobelovu cenu mieru za milióny zachránených detských životov a za propagáciu bratstva medzi národmi.

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Viac pravidelných darcov by pomohlo efektívnejšie zlepšovať život detí, plniť programy Detského fondu UNICEF na Slovensku.

Slovenský výbor pre UNICEF by podľa jeho výkonného riaditeľa Miroslava Kaňu “potreboval väčšiu podporu predovšetkým pravidelného darcovstva a projektu Priatelia detí UNICEF zo strany médií i veľkých firiem, ktoré môžu osloviť a motivovať zamestnancov.

Priatelia detí UNICEF nám pomáhajú vytvárať zlatý fond pomoci, pretože sa na ich pravidelný príspevok môžeme spoľahnúť a ľahšie a efektívnejšie plánovať programy pomoci deťom. Pravidelné darcovstvo pokladáme na základe skúseností a jeho prínosu pre prácu UNICEF v teréne za najefektívnejší spôsob darcovstva,“ dodal pre agentúru SITA Kaňa.

Na Slovensku je viac ako 4000 darcov

Detský fond UNICEF na Slovensku od roku 1993 zastupuje samostatný národný výbor – slovenská mimovládna organizácia Slovenský výbor pre UNICEF (skrátene UNICEF Slovensko). Na Slovensku sa činnosť UNICEF sústredí na tri oblasti. Prvou je získavanie finančných prostriedkov pre Detský fond UNICEF na pomoc deťom v rozvojových krajinách. Druhou je propagácia práv detí a tretia oblasť zahŕňa programy na zlepšenie života detí na Slovensku, medzi ktoré patria – Linka detskej istoty, program Nemocnice priateľské k deťom, Škola priateľská k deťom a školské vzdelávacie programy.

Na Slovensku máme viac ako 4 000 darcov – Priateľov detí UNICEF, ktorí na pomoc deťom v rozvojových krajinách prispievajú pravidelne – každý mesiac. Ďalšie tisícky darcov sa zapájajú do zbierok, ktoré vyhlasujeme,“ konštatovala pre SITA Anna Beňová zodpovedná za komunikáciu UNICEF Slovensko.

UNICEF vyhlasuje zbierky v núdzových situáciách, akými sú prírodné katastrofy alebo ozbrojené konflikty. Organizuje tiež zbierky, ktoré darcov oslovujú adresne, napríklad na pomoc s podvýživou, či zabezpečenie trvalého prístupu k pitnej vode.

Program Linka oslávil 15 rokov

UNICEF
Foto: SITA/AP

Vďaka podpore slovenských darcov sme doteraz realizovali projekty a pomohli deťom v Afganistane, Etiópii, Guinea-Bissau, Haiti, Indonézii, Keni, Laose, Mauritánii, Mjanmarsku (Barme), Mozambiku, Nepále, Nigeri, Rwande, Sudáne, Timor-Leste, Turecku, Ugande, Zimbabwe a ďalších krajinách,“ uviedla ďalej Beňová. Okrem toho UNICEF-u pomáhajú aj firemní darcovia. Medzi dlhodobých partnerov Slovenského výboru pre UNICEF patrí Orange Slovensko, IKEA Bratislava a Procter and Gamble so značkou Pampers.

Prvým programom (v roku 1993), ktorý UNICEF odštartoval na zlepšenie kvality života detí na Slovensku, bola iniciatíva Nemocníc priateľských k deťom. Program sa snaží zlepšiť postupy a štandardy starostlivosti o rodičku a novorodenca podľa kritérií stanovených Svetovou zdravotníckou organizáciou a UNICEF. Aktuálne má certifikát Baby Friendly Hospital 29 slovenských pôrodníc a ďalšie sa oň uchádzajú. Druhým programom je Linka, ktorá tento rok oslávila 15 rokov.

Jej financovanie ostáva aj v dnešných dňoch náročné, najmä krytie odmien pre externých odborníkov, ktorí robia poradenstvo deťom. Pritom celkový rozpočet na zabezpečenie celoročného poradenstva na čísle 116 111 a to 24 hodín denne, vrátane sviatkov a víkendov, je len 100 000 euro,“ zdôraznila Beňová. Tretím slovenským programom je už od roku 1998 vzdelávanie o právach dieťaťa a rozvojové vzdelávanie na školách.

Nosnou časťou získavania financií je pravidelné darcovstvo

UNICEF
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Materské, základné a stredné školy, ktoré splnia všetky kritériá a zavedú Dohovor o právach dieťaťa v škole do praxe, získajú titul Škola priateľská k deťom. Titul označujúci, že škola rešpektuje práva detí, sa udeľuje za každý školský rok samostatne a za školský rok 2010/11 ho získalo 49 škôl.

Pokiaľ ide o rok 2012, budeme pokračovať v slovenských programoch. Pri získavaní financií na pomoc pre deti v rozvojových krajinách bude nosnou časťou pravidelné darcovstvo a Priatelia detí UNICEF, zbierka Týždeň modrého gombíka a nový projekt Darček pre život, “ dodala Beňová. Viac podrobností o aktivitách UNICEF-u u nás aj vo svete možno nájsť na webstránkach – http://www.unicef.sk a http://www.unicef.org/.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN