Úrady v prípade detí v zahraničí často nekonali správne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Slovenské úrady a orgány verejnej správy nekonali vždy v najlepšom záujme slovenských detí, ktoré sa v cudzine ocitli bez starostlivosti rodičov.

Vyplýva to zo Správy Kancelárie Verejného ochrancu práv (VOP), ktorá analyzuje 95 spisov z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej tým orgány porušili práva detí na adekvátny postup v situáciách, kedy to potrebovali.

Správu, v ktorej navrhujú opatrenia, aby orgány zásadne prehodnotili svoj prístup k maloletým, predloží ombudsmanka príslušným orgánom. Z celkového počtu preverených 95 spisov bolo 59 ešte „živých“, teda takých, v ktorých konanie zatiaľ nebolo neukončené.

Až 31 z nich sa týkalo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, kde sa začalo konanie o zverenie detí do náhradnej starostlivosti.

Za všetkým je nečinnosť orgánov

Za porušovaním práv dieťaťa na postup orgánov v jeho najlepšom záujme stoja podľa kancelárie VOP nečinnosť, nesprávny postup a nedostatočná spolupráca slovenských orgánov verejnej správy.

V takmer žiadnom zo spisov neboli vykonávané dostatočné opatrenia na navrátenie dieťaťa na Slovensko, aj keď to bolo v jeho najlepšom záujme, tvrdí kancelária. Spolupráca medzi ústrednými orgánmi bola podľa VOP tiež nedostatočná.

„Nečinnosť našich orgánov verejnej správy nebola sporadická, práve naopak, obdobia nečinnosti orgánov verejnej správy sme zistili takmer vo všetkých spisoch, v ktorých boli zistené porušenia práv dieťaťa,“ píše sa v správe.

Nečinné boli podľa kancelárie Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako aj úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vo viacerých preskúmavaných spisoch boli centrum, ministerstvo, ako aj ústredie viac ako rok nečinné, tvrdí kancelária VOP. V jednom spise centrum a ministerstvo nekonalo až dva a pol roka.

Svoje postupy považovali za správne

Orgány verejnej správy v mnohých prípadoch nevedeli, ako majú postupovať, prípadne svoj postup považovali za správny napriek tomu, že nebol v najlepšom záujme dieťaťa, tvrdí kancelária. Centrum, ako aj ministerstvo práce sa navyše odmietali zúčastňovať na pojednávaniach, napriek tomu, že ich k tomu britské súdy opakovane vyzývali.

Za vážny nedostatok možno podľa ombudsmanky považovať aj to, že uvedené orgány odmietali spolupracovať a stretávať sa so zamestnancami sociálneho úradu vo Veľkej Británii.

Napriek tomu, že vo viacerých prípadoch britské úrady prešetrovali pomery príbuzných na Slovensku a žiadali naše orgány o stretnutie, nikto z predstaviteľov uvedených orgánov nebol ochotný sa s nimi stretnúť a poskytnúť im súčinnosť, tvrdí správa.

Ministerstvo sa obracalo na sociálku

Aj keď Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nie je orgánom sociálnoprávnej ochrany, má v súvislosti s problematikou slovenských detí v zahraničí určité povinnosti. Z obsahu niektorých spisov, kde je spomínané aj ministerstvo zahraničných vecí, nie je možné posúdiť, či zvolilo vhodný postup.

Z týchto spisov sa dalo zistiť, že ministerstvo zahraničných vecí postupovalo v jednotlivých prípadoch rôzne. V niektorých prípadoch sa obracalo na ústredný orgán SR a oznamovalo mu, že sa ocitlo maloleté dieťa v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska bez starostlivosti rodičov a v iných, podobných prípadoch sa obracalo priamo na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Aj pri poskytovaní právnej pomoci a pri účasti na pojednávaniach ministerstvo postupovalo rôzne. Kancelária VOP dostala prvý podnet vo veci nútených adopcií vo februári tohto roku.

„Správa je založená na faktoch a práve niektoré fakty by sa mali stať mementom pre zamestnancov štátu, ktorí svoju prácu vykonávajú formalisticky, pre ktorých bol a možno ešte stále je pojem najlepší záujem dieťaťa iba nič nehovoriacou frázou,“ vyhlasuje Kancelária Verejného ochrancu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová