Ústavnú sťažnosť na obsadenie výborov Smer-SD odložil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer SD
Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Smer-SD zatiaľ odkladá podanie na Ústavný súd (ÚS) SR, v ktorom namieta porušenie rovnosti hlasov poslancov pri kreovaní parlamentných výborov.

„Tá otázka teraz nie je tak silná, nechcem, aby to prekrylo aktuálne politické témy,“ informoval agentúru SITA jeden z autorov podania Miroslav Číž. Hoci táto aktivita zatiaľ podľa Číža nemá v strane silnú podporu a návrh „nie je vnímaný ako super aktuálny„, on ho naďalej považuje za zásadný.

Napriek odloženiu je Číž odhodlaný návrh na ÚS SR doručiť. „Som teraz zaneprázdnený inými vecami, predpokladám, že niekedy v máji sa k tomu vrátime,“ povedal Číž. Začiatkom roka pritom avizoval, že súd bude mať podanie na stole do konca januára.

Opozičníkom prekáža, že členstvom koaličných podpredsedov parlamentu Milana Horta (SDKÚ-DS), Bélu Bugára (Most-Híd) a Pavla Hrušovského (KDH) vo výboroch a zaradením jedného poslanca do viacerých výborov si koalícia vo výboroch umelo udržiava väčšinu. Číž povedal, že v predchádzajúcom volebnom období neboli podpredsedovia národnej rady vo výboroch a každý vtedajší koaličný poslanec sedel iba v jednom z výborov. Za predchádzajúcich vlád Mikuláša Dzurindu však obsadzovanie dvoch výborov jedným poslancom tiež fungovalo, dôvodom bola, tak ako aj teraz, krehká väčšina vládnucich strán.

Predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka z KDH ešte v januári upozornil, že ÚS SR nemá na konanie v tejto veci procesný rámec. Zdôraznil tiež, že za aktuálne obsadenie výborov hlasovala aj opozícia. Za Procházku ako predsedu výboru hlasovalo až 136 poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radoslav Procházka
Firmy a inštitúcie SMER-SD