Súd rozhodol, Štefan Harabin bude naďalej sudcom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KOŠICE 30. októbra (WEBNOVINY) – Disciplinárnymi konaniami voči predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi sa v stredu zaoberalo plénum Ústavného súdu SR (ÚS).

Išlo o tri samostatné disciplinárne konania, pričom v jednom z nich Harabinovi hrozilo, že mu ÚS uloží najvyšší disciplinárny trest – odvolanie z funkcie sudcu.

Plénum ÚS však v stredu zamietlo všetky tri návrhy a predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina z talára nevyzlieklo.

Ako v stručnom odôvodnení uviedla Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, päť sudcov bolo za oslobodenie a dvaja boli za uznanie viny.

Podľa zákona musí rozhodnúť nadpolovičná väčšina sudcov. O návrhu na disciplinárne konanie rozhodovalo len sedem sudcov, pretože piati boli vylúčení z konania a jeden sudca je dlhodobo práceneschopný.

Plénum zamietlo všetky návrhy

Prvý návrh na disciplinárne stíhanie predsedu Najvyššieho súdu SR v stredu plénum takisto zamietlo. Predsedníčka ÚS SR Macejková uviedla, že za oslobodenie Harabina hlasovalo šesť ústavných sudcov, proti boli štyria. Na rokovaní pléna sa zúčastnilo desať ústavných sudcov, Sergej Kohut a Ladislav Orosz boli vylúčení z konania uznesením pléna ÚS.

Spravodlivost sud
Foto: wordpress.com Foto: Pixabay.com

Aj tretí návrh na disciplinárne konanie voči predsedovi najvyššieho súdu Harabinovi na zasadnutí neprešlo. Plénum rozhodovalo v sedemčlennom zložení. Štyria sudcovia boli za oslobodenie Harabina spod disciplinárneho obvinenia, traja boli proti.

Keďže pri rozhodovaní nebola dosiahnutá nadpolovičná väčšina všetkých sudcov, plénum muselo návrh zamietnuť a nerozhodovalo, či sa Harabin dopustil alebo nedopustil previnenia, za ktoré mal byť disciplinárne stíhaný.

Tri rozhodnutia o zamietnutí si osobne nevypočul ani Harabin, ani minister spravodlivosti Tomáš Borec. Predsedníčka ÚS Macejková obom vytkla, že sa osobne nezúčastnili na pojednávaní. Obaja v stredu mali aj iné povinnosti. Harabin vypovedal pred Okresným súdom Bratislava IV v prípade svojej žaloby za výrok na jeho adresu, ktorý povedala psychiatrička Renáta Papšová, ošetrujúca lekárka dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej.

Kancelária predsedu NS SR informovala, že pre Harabina ako ortodoxného kresťana je dôležitejšia česť ako riziko straty sudcovského taláru. „Navyše okresný súd vytýčil pojednávanie skôr a už sa raz musel ospravedlniť, takže nechcel byť ako Lipšic, ktorý nechodí na vlastné súdy,“ uviedla kancelária predsedu NS SR.

Minister Borec bol v čase pojednávania na rokovaní kabinetu. „Tam už všetky právne argumenty, ktoré boli, sme poskytli, čiže nebolo nič nové, čo by sme mali ako účastník – teda za seba hovorím, dodať,“ poznamenal Borec, ktorý považoval za potrebné byť na zasadnutí vlády.

Video: Ústavný súd rozhodoval o disciplinárkach, Harabin a Borec tam neboli

Žitňanská: V súdnictve je čosi nezdravé

Návrhy na disciplinárne konanie voči Štefanovi Harabinovi podala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Lucia Žitnanská
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Harabin v tejto súvislosti pripomenul svoj starší názor, že podľa neho minister spravodlivosti ako člen vlády nemôže dať disciplinárny návrh na predsedu najvyššieho súdu.

„To hovorí jasne ústava, povedal to aj Štrasburg. To je trojdelenie štátnej moci. Ústava hovorí jasne. A keď pani Žitňanská hovorí o zákone, tak nech si naštuduje ústavu, lebo tá má prioritu,“ vyhlásil v stredu Harabin.

Dodal, že „keby sme pripustili toto, tak ja ako predseda najvyššieho súdu a súdnej rady môžem dať disciplinárny návrh na člena vlády alebo ktoréhokoľvek poslanca“.

Žitňanská si myslí, že v našom justičnom systéme je niečo nezdravé. „Nie je niečo normálne v našom justičnom systéme, keď v takomto type sporov, ktorý sa týka vnútra justície, je také množstvo ľudí – sudcov ústavného súdu, voči ktorým aktéri podávajú alebo cítia podávať námietky, a taký počet sudcov, ktorí sú nakoniec aj z rozhodovania vylúčení, pretože tu môže ísť len o nejakú formu zaujatosti vlastne v rámci sudcov najvyšších ústavných inštitúcií,“ uviedla Žitňanská.

Rozhodnutie je vraj hanbou Európy

Harabin v reakcii na rozhodnutie ÚS SR uviedol, že nerešpektovanie rozhodnutia ESĽP je najhoršou možnou vizitkou pre Slovensko. „Tu už nejde o moju osobu, ale o medzinárodnú hanbu v Európe a civilizovanom svete. Vyzeráme ako banánová republika, ktorá nerešpektuje svoje medzinárodné záväzky a ľudské práva,“ uviedol predseda Najvyššieho súdu SR.

O návrhu na obnovu konania rozhodovalo desať sudcov ÚS, dvaja sudcovia boli z rozhodovania o tejto veci vylúčení, jeden sudca je práceneschopný. K rozhodnutiu pripájajú odlišné stanovisko sudcovia Ľubomír Dobrík, Milan Ľalík a Ivetta Macejková.

Podľa pléna boli dvaja sudcovia zaujatí

Plénum Ústavného súdu SR v utorok rozhodovalo o námietkach zaujatosti vznesených voči ústavným sudcom, ktorí mali v stredu rozhodovať o ďalších troch návrhoch na disciplinárne konanie voči Štefanovi Harabinovi.

O námietkach predpojatosti sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky Ľudmily Gajdošíkovej, Sergeja Kohuta, Jána Lubyho a Ladislava Orosza ústavný súd rozhodol uznesením, podľa ktorého Ladislav Orosz a Sergej Kohut boli vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie vo všetkých disciplinárnych konaniach voči Harabinovi.

Ľudmila Gajdošíková a Ján Luby neboli vylúčení z konania o udelení najprísnejšieho trestu – odvolania z funkcie sudcu, ani v ďalších dvoch disciplinárnych konaniach.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivetta MacejkováLucia ŽitňanskáŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR