V Bratislave bude výstava o zločinoch v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Desať rokov vojny v Iraku
Americký vojak Garry Bush sleduje výbuch pri dedine Aswalim približne 100 km od Bagdadu. Irak, 17. júna 2007. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) – Výstavu o odhaľovaní zločinov proti ľudskosti bývalých diktátorských a totalitných režimov v Iraku a na Slovensku otvoria v utorok v Bratislave.

Po otvorení bude seminár. Na Slovensko preto príde aj minister pre ľudské práva Irackej republiky Mohammed Shyaa Alsudani.

Výstavu i seminár pripravil Ústav pamäti národa (ÚPN). Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda ÚPN Ondrej Krajňák, Irak prostredníctvom svojich zástupcov požiadal ústav o spoluprácu pri organizovaní výstavy o zločinoch režimu Saddáma Husajna. „Cieľom výstavy je upozorniť slovenskú verejnosť na tragické osudy ľudí v Iraku,“ povedal Krajňák.

ÚPN uvítal podľa Krajňáka vzájomnú spoluprácu. „Irak si dnes zvolil cestu slobody a demokracie. Spoluprácou chceme irackému ľudu vyjadriť solidaritu a spolupatričnosť s utrpením,“ povedal s tým, že je to cesta zbavovania sa vzájomných kultúrnych a náboženských predsudkov.

Krajňák pripomenul, že Slovensko rovnako prežilo obdobie diktatúry. „Našim partnerom môžeme ponúknuť pestré skúsenosti vyrovnávania sa s totalitným režimom. Pozornosť chceme sústrediť na vedecký prístup k posudzovaniu vlastnej histórie, uchovávaniu a zverejňovaniu dokumentov, ktoré sa týkajú obdobia neslobody,“ zdôraznil Krajňák. Podľa neho totiž iba ten človek je schopný sebareflexie, ktorý pozná celú pravdu o sebe. „Verím, že spolupráca s Irakom sa stane dobrým predpokladom na spoluprácu aj s inými krajinami, v ktorých boli totalitné režimy.“

Na seminári vystúpia prednášatelia z Inštitútu mučeníkov z Irackej republiky, Inštitútu politických väzňov z Irackej republiky, Ministerstva ľudských práv Irackej republiky, Komisie pre spravodlivosť a zodpovednosť z Irackej republiky a Ústavu pamäti národa. Témami prezentácií budú napríklad Dedičstvo našich mučeníkov, Masové hroby a dokumenty, Demokracia a realita ľudských práv v Iraku, či Koncepcia prechodnej spravodlivosti a cesta k jej dosiahnutiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Krajňák