V bratislavskej MHD môžu ľudia s vodičákom cestovať zadarmo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trolejbusy
V rámci zákazky nakúpia aj nové technológie na servis a údržbu vozidiel MHD. Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Držitelia európskych vodičských preukazov sa môžu od 16. do 22. septembra voziť v bratislavskej mestskej hromadnej doprave zadarmo, s výnimkou nočných spojov.

Aj tento rok im to umožní Európsky týždeň mobility, ktorého cieľom je upozorniť ľudí na využívanie inej ako automobilovej dopravy.

„Je to snaha ukázať, že je možné sa v meste hýbať aj inak ako autom,“ uviedol na tlačovej konferencii k Európskemu týždňu mobility bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Európsky týždeň mobility sa v Bratislave koná od 16. do 22. septembra.

Mesto spolu s partnermi pripravilo množstvo podujatí, ktorých cieľom je prilákať ľudí k alternatívnym spôsobom dopravy. “Snažíme sa prísť s podujatiami, ktoré ukazujú, že to s podporou alternatívnej dopravy myslíme vážne,“ vysvetlil primátor Ftáčnik.

Podpora zdravého spôsobu dopravy

Mesto chce počas týždňa mobility obyvateľom ukázať, akým znečisťovateľom ovzdušia sú autá a že s podporou alternatívnej dopravy podporujú aj čistejšie ovzdušie v meste.

„Chceme tak isto hovoriť o tom, že prostredníctvom alternatívnych druhov dopravy k osobným autám chceme zmenšiť dopravné zápchy v meste, chceme podporiť zdravý spôsob dopravy, ako je pešia a cyklistická doprava. Výsledkom by malo byť zdravšie a čistejšie mesto“ povedal Ftáčnik.

Ľudí z áut do mestskej hromadnej dopravy chce mesto dostať aj bezplatným cestovaním v MHD na vodičský preukaz. Držitelia európskeho vodičského preukazu môžu zadarmo cestovať v denných spojoch MHD v Bratislave od 16. do 22. septembra. Akcia však neplatí pre nočné či cezhraničné spoje.

Deň otvorených dverí

MHD
Foto: SITA/AP

V stredu 18. septembra budú opäť zisťovať, ktorý dopravný prostriedok sa v rannej špičke dostane rýchlejšie do cieľa cesty. Sily si zmerajú auto, MHD a bicykel.

V sobotu 21. septembra je už tradične pripravený Deň otvorených dverí v Dopravnom podniku Bratislava.

Európsky týždeň mobility bude v nedeľu 22. septembra zatvárať Bike show, v ktorej predvedú svoje umenie napríklad kaskadéri na bicykloch.

V rovnaký deň podvečer sa na spanilú jazdu mestom vydajú cyklisti a korčuliari v cyklo a inline jazde.

Mesto v rámci týždňa mobility pripravilo aj viacero diskusií či besied o doprave, tie sa budú konať na Námestí SNP. Cyklokoalícia v pondelok 16. septembra zhodnotí, čo sa v cyklodoprave zmenilo za posledný rok. Počas týždňa mobility sú pripravené aj diskusie o alternatívnych spôsoboch mobility i o tom, či sa chodí v meste dobre pešo. V piatok 20. septembra mesto pripravilo aj diskusiu o dlho pripravovanej parkovacej politike.

Európsky týždeň mobility je kampaň zameraná na zvýšenie povedomia verejnosti o využívaní verejnej dopravy, bicykla a pešej chôdze. V rámci celej Európy sa do nej zapája vyše 1 000 miest, na Slovensku je to okrem Bratislavy aj Banská Bystrica či Žarnovica.

V Košiciach súťaž „Kto skôr“

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) pripravil v rámci Európskeho týždňa mobility, ktorý prebieha od 16. do 22. septembra, opäť súťaž s názvom Kto skôr.

Ako informovala hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová, tohto roku sa súťaž uskutoční v pondelok 16. septembra o 15:30, teda v čase popoludňajšej špičky. Odštartuje medzi pamätníkmi na Námestí osloboditeľov a cieľ bude na sídlisku Nad Jazerom pri kostole.

O prvenstvo budú bojovať električka, osobné auto, autobus, cyklista a bežec. Zámerom tejto súťaže je zistiť, kto sa najrýchlejšie dostane do cieľa. V rámci celoeurópskeho dňa bez áut bude 22. septembra premávať košická MHD zadarmo.

Do súťaže Kto skôr sa zapojí aj Jozef Béreš ml., päťnásobný majster SR, netradične na VSE elektromobile. V cieli súťaže ho budú čakať zamestnanci VSE s vouchermi na 10 VIP jázd, ktoré sú určené pre záujemcov o povozenie sa v elektromobile s Jozefom Bérešom ml. v piatok 20. septembra na parkovisku pred OC Atrium Optima.

Cestovné v MHD v Nitre je za polovicu

Polovičné cestovné a ďalšie výhody môžu využiť cestujúci v Nitre v tomto týždni. Do nedele zaplatia cestujúci za 24-hodinový lístok namiesto dvoch eur len jedno a za týždenný cestovný lístok štyri eurá namiesto obvyklých osem. Nemusia pritom vlastniť žiaden preukaz alebo čipovú kartu.

Akciu pripravil dopravný podnik Arriva Nitra a.s. v spolupráci s mestom Nitra a Nitrianskym samosprávnym krajom pri príležitosti Európskeho týždňa mobility. Cestujúci, ktorí si v tomto týždni dobijú kredit na čipovú kartu alebo kúpia predplatný cestovný lístok v hodnote minimálne desať eur, sa môžu zapojiť do súťaže o ceny.

V pondelok 23. septembra vyžrebujú troch výhercov, ktorí získajú kredit alebo predplatný lístok v hodnote 90, 50 a 20 eur. Doklad o dobití treba vhodiť do zbernej schránky na ktoromkoľvek obchodnom mieste alebo v sídle spoločnosti Arriva Nitra. Polovičné cestovné platí oddnes až do konca roka pre všetkých študentov na diaľkových linkách dcérskej spoločnosti Nitravel s.r.o., a to do Popradu, Martina a Dolného Kubína.

V uliciach Nitry bude putovný diskusný stánok dopravného podniku, kde budú mať záujemcovia možnosť položiť zamestnancom spoločnosti otázky alebo tlmočiť názory, pripomienky či podnety. Stánok bude pred Galériou Mlyny, na pešej zóne a na autobusovej stanici. Každý, kto ho navštívi, dostane voucher Nitravel, s ktorým má jednu cestu na akejkoľvek diaľkovej linke tejto spoločnosti zadarmo.

Spestrením záveru týždňa mobility bude mimoriadna premávka historických autobusov, ktoré sa verejnosti predstavia na vložených spojoch linky 32 z Klokočiny na Chrenovú v nedeľu 22. septembra popoludní. Európsky týždeň mobility má podporiť alternatívne spôsoby prepravy, a tak znížiť negatívne dopady narastajúceho automobilizmu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Ftáčnik