V čokoládach Figaro objavili salmonelu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cokolada.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Spoločnosť Kraft Foods preventívne sťahuje z trhu tri druhy sladkostí vyrobené v továrni Figaro Bratislava. Interná kontrola totiž v nich preukázala výskyt baktérií salmonely. „Do tejto chvíle nemá spoločnosť žiadne informácie o tom, že by došlo po konzumácii niektorého z produktov vyrobených v našej továrni k nákaze salmonelou. Všetky kroky, ktoré Kraft Foods teraz podniká s cieľom minimalizovať dopad tejto situácie na zdravie zamestnancov aj zákazníkov, sú teda čisto preventívne,“ tvrdí zástupkyňa spoločnosti Jaroslava Hájková. Ide o stogramovú čokoládu Figaro Arašidová z 12. januára s číslom šarže T0200232, čokoládu Figaro Forte Dark z 13. januára s číslom šarže T0200241 a tridsaťgramovú cukrovinku Fidorka modrá mliečna z 12. januára s číslom šarže L0110C12.

„Zdroj nákazy bol identifikovaný a v súčasnej dobe prebieha v spolupráci s našimi dodávateľmi intenzívne vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako k tejto situácii došlo. V bratislavskej továrni je od dnes dočasne prerušená prevádzka a budú tam prebiehať hĺbkové čistenia a sanitárne práce. Prevažnú väčšinu vyrobených chybných výrobkov sa podarilo stiahnuť ešte z výrobných a distribučných skladov. Zvyšok výrobkov v súčasnej dobe sťahujeme z predajní,“ vyhlásila Hájková.

Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa väčšinou nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná. Baktérie sa dostanú do tenkého čreva, poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal, čo sa prejaví hnačkou. Pri ťažkých formách môžu prechádzať aj do krvi. Príznaky sa objavia už o osem až desať hodín po zjedení infikovaných potravín. Ľahká forma môže prebiehať bezpríznakovo, inak sú príznakmi malátnosť, nevoľnosť, vracanie, kŕčovité bolesti brucha, horúčka do 39°C a hnačka.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať