V Háji-Nicovô oslávili Deň víťazstva nad fašizmom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oslavy
Celonárodné oslavy 65. výročia ukončenia 2. svetovej vojny na vojenskom cintoríne Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši Foto: SITA/Gabriel Lipták

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 8. mája (WEBNOVINY) – Pietnym aktom položenia vencov k Pamätníku padlých príslušníkov 1. československého armádneho zboru na vojenskom cintoríne Háj-Nicovô sa po prvý raz v Liptovskom Mikuláši začali celoštátne oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom. „Skláňame sa pred preriedenými radmi žijúcich, ale aj pred tými, ktorí bojovali za slobodu a už nie sú medzi nami. Nezabúdame na strasti a obete, ktorými zaplatili osloboditelia a vtedajší obyvatelia mesta a krajiny za vytúženú slobodu“ uviedol primátor Ján Blcháč.

Premiér SR Robert Fico v príhovore zdôraznil, že bojovníkom za slobodu je potrebné vzdať úctu. „Chceme budovať vlastenecké sebavedomie, preto sme aj na základe odporúčania vojenských historikov a odborníkov vybrali Nicovô za miesto celonárodných osláv.“ Podotkol, že v súčasnej Európe je najmódnejšou farbou čierna. „Oblečení do nej sú aj členovia extrémistických hnutí. Je to len móda, ktorú propagujú médiá v reklame alebo sa používaním symbolov vedome duchovne mýli slovenská mládež?“ pýtal sa premiér.

Na oslavách sa zúčastnili veteráni z bojísk Druhej svetovej vojny a viacerí ústavní činitelia, ako aj ambasádori a vojenskí pridelenci štyroch desiatok veľvyslanectiev. Nad dejiskom osláv preleteli stíhačky a vrtuľníky. Odovzdali tiež pamätné medaily pre mestá, obce a priamych účastníkov protifašistického odboja.

Na programe v Háji-Nicovô sa zúčastnilo približne tri tisíc ľudí.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján BlcháčRobert Fico