V Janíku sa začal medzinárodný festival betlehemcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vianoce
Foto: SITA/AP

KOŠICE 3. decembra (WEBNOVINY) – Na jubilejnom desiatom medzinárodnom festivale betlehemcov, ktorý sa cez víkend koná v prihraničnej obci Janík, okres Košice okolie, sa zišlo osemnásť betlehemských súborov s 230 účinkujúcimi z Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska.

Účasť nepokazilo ani sychravé počasie a na festival sa prišli pozrieť nielen miestni obyvatelia, ale boli tu ľudia aj z Moldavy, Rožňavy či Košíc.

„Nedávno ma oslovil jeden starký z dediny a povedal mi, že by sa mu Karácsony (Vianoce) ani nerátali, keby sa nekonal festival betlehemcov. Je to sviatok pre celú dedinu. Festival začína sprievodom a potom sa postupne prezentujú jednotlivé súbory. Zvlášť sa tešíme na vystúpenie ukrajinských a rumunských betlehemcov, ktorí sú u nás prvý raz,“ hovorí starosta Janíka Július Begala.

Sobotný večer vyvrcholí zábavou. Počas sprievodu i vystúpení mohli návštevníci obdivovať niektoré veľmi pekné betlehemy. Ale aj dielka zručných rezbárov, či kováča. V sychravom počasí dobre padol aj dúšok vareného vína.

V nedeľu sa všetci najprv zúčastnia na omši, po ktorej príde medzi deti Mikuláš a potom bude pokračovať program určený predovšetkým deťom.

„Tento ročník je zvláštny nielen tým, že je jubilejný, ale aj tým, že je súčasťou medzinárodného projektu pod názvom Spoločné aktivity v záujme prihraničnej kultúrnej spolupráce, ktorý podporila Európska Únia v rámci cezhraničnej spolupráce ENPI Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina,“ uviedla Švedová.

Hlavným zámerom projektu je spolupráca v oblasti uchovávania, prezentácie a koordinácie tradičnej kultúry v prihraničných regiónoch štyroch zúčastnených štátov – Maďarsko, Slovensko, Ukrajina a Rumunsko.

Výstupmi projektu sú spoločná 4-jazyčná web-stránka a spoločný kultúrny kalendár, realizácia štyroch kultúrnych podujatí na území 4 štátov: Festival mládeže, kultúry a tradícií (Rumunsko), Žatevný festival v Ópályi – Dožinky (Maďarsko), Folklórny tanečný festival Okli Heď (Ukrajina) a Betlehemský festival v Janíku (Slovensko), ako aj spracovanie spoločnej kultúrnej stratégie so spoločnými cieľmi a do budúcna plánovanými aktivitami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia