V kauze platinové sitká padli prvé obvinenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Platinové sitká
Foto: naspirale.cz

BRATISLAVA 2. februára (WEBNOVINY) – V kauze platina padli prvé obvinenia, polícia za pochybný predaj platinových sitiek pod trhovú cenu stíha znalca Ondreja B. a funkcionára štátnych hmotných rezerv Jána K.

Obaja si môžu vo väzení posedieť viac ako desať rokov. Dnes o tom informovala televízia Markíza v relácii Televízne noviny.

Markíza po prvýkrát informovala o kauze platina v polovici novembra minulého roka, po 77 dňoch vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii zniesol obvinenie.

Z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, z nepravdivého znaleckého posudku, z prekladateľského úkonu a tlmočníckeho úkonu,“ povedal televízii Markíza policajný hovorca Michal Slivka.

Obvineným je vedúci pracovník štátnych hmotných rezerv Ján K. a súdny znalec Ondrej B., ktorý sitá oceňoval a údajne vyhotovil znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, ako bolo ich trhová hodnota.

V posudku podľa vyšetrovateľa nezohľadnil fakt, že sitá sú z takého drahého kovu, akým je platina. Navyše tvrdil, že platina bola zoxidovaná, čo neskôr sám spochybnil. Vedúci pracovník štátnych hmotných rezerv podľa polície pochybil tým, že vyhľadal sporného znalca. Hrozí mu väzenie od desať do 15 rokov, napriek tomu dostal koncoročné odmeny 1 400 eur, odznelo v Televíznych novinách.

Znalcovi Ondrejovi B. tiež hrozí vyškrtnutie zo zoznamu znalcov. „Veľmi sa obávame toho, či táto kauza vôbec príde pred súd, či po obvinení bude nasledovať obžaloba,“ povedala televízii Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Podľa prepočtov redaktora Markízy štát na obchode s platinou stratil takmer 1,8 mil. eur. Polícia však údajne pracuje s ešte vyššou sumou, a to viac než dva milióny eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján K.Zuzana Wienk