V Leopoldove chcú vyrábať elektrinu z biopaliva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ziarovka.jpg
Ilustračné foto Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – V Leopoldove chcú vyrábať elektrickú energiu z biopaliva. Spoločnosť Cheneko, a.s. už predložila investičný zámer výstavby zariadenia na výrobu elektrickej energie a pary z biopaliva na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA). Nové energetické zariadenie by si malo vyžiadať približne 15 mil. eur. Ako vyplýva z investičného zámeru užívateľom energetického zdroja bude spoločnosť BTW development s.r.o. S výstavbou bioplynovej elektrárne chce investor začať už v tomto roku, pričom ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr.

Nová bioplynová elektráreň by mala mať výkon 3,6 megawattov. „Navrhované zariadenie bude slúžiť na výrobu pary a elektrickej energie z biopaliva s využitím vyrobenej energie v najbližšom okolí. Para bude dodávaná naďalej pre výrobu liehu a metylesteru repky olejnej, ďalej pre výrobu plánovanej lisovne v priemyselnom areáli v množstve približne 12 ton za hodinu a vyrobená elektrická energia bude dodávaná do verejnej siete pre potreby obyvateľov mesta Leopoldov,“ uviedol investor v zámere. Biopalivo bude tvoriť zmes drevnej štiepky a šroty repky olejnej. Bioplynová elektráreň sa bude nachádzať na pozemkoch, ktoré vlastní spoločnosť Slovenské liehovary a likérky, a.s.

Spoločnosti Cheneko a BTW development vznikli podľa výpisu z Obchodného registra SR v minulom roku. Firma Cheneko sa okrem iného zaoberá predajom, prenájmom a kúpou nehnuteľností ako aj výstavbou priemyselných stavieb. Podnik BTW development sa zaoberá sprostredkovateľskou činnosťou v oblasti obchodu, služieb a výroby.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia