V maďarských školách môžu byť aj slovenské triedy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minister Čaplovič na univerzitu posiela kontrolu a neobjí sa ani vyvodiť dôsledky. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – V školách s vyučovacím jazykom maďarským môžu byť v prípade záujmu aj slovenské triedy.

„Prečo by nemohli fungovať niektoré školy, ktoré budú učiť v jednej triede v maďarskom jazyku a v druhej v slovenskom. Ja v tom nevidím žiadny problém,“ povedal minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý reagoval na školskom výbore na otázky poslanca za Most-Híd Arpáda Érseka.

Čaplovič dnes na školskom výbore uviedol, že sú obce, najmä v okolí Bratislavy, kde sa nasťahovalo veľa slovenských rodín a v maďarskej dedine nechce starosta otvoriť jednu triedu v slovenskom jazyku. Podľa neho sa niekedy zbytočne rozdeľovali školy na jazykovo zmiešanom území.

„Žijeme tu ako občania na jednom území a prečo priestory, ktoré sú niekedy poloprázdne, nemôžeme využívať pre to, že by tá škola slúžila tak slovenským deťom, ako aj maďarským deťom,“ dodal Čaplovič.

Čaplovič chce diskutovať

Ziaci, skola
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

O tomto probléme chce diskutovať aj s Asociáciou maďarských pedagógov a zástupcami poradných orgánov v rámci regionálneho školstva. „Chceme tieto veci otvoriť v zmysle toho, aby sme robili racionálne a efektívne a nestavali jednu národnosť proti druhej,“ dodal minister s tým, že legislatívne zmeny sa môžu pripraviť až po rokovaniach.

„Súhlasím s tým, že každé dieťa by sa malo učiť vo vlastnom jazyku,“ povedal Érsek, ktorý sa na ministra obrátil po tom, ako sa objavili informácie o chystaných legislatívnych zmenách.

„Mali sme obavy z toho, že keď spravia nejakú slovenskú jednotriedku, tak že zrušia maďarskú, ale myslím, že to nehrozí,“ povedal po rokovaní výboru poslanec. Domnieva sa, že k neotvoreniu tried v konkrétnych prípadoch zrejme nedošlo pre nedostatok priestoru v školách.

Ministerstvo sa obrátilo na mestá a obce

Rezort školstva sa obrátil na mestá a obce ako najväčšieho zriaďovateľa škôl, aby sa v rámci svojich možností snažili vytvoriť podmienky na vzdelávanie detí v takom jazyku, v akom požadujú vzdelávanie ich zákonní zástupcovia.

Reagovali tak na opakované podnety od rodičov detí slovenskej národnosti žijúcich na národnostne zmiešanom území, kde sú zriadené len školy s vyučovacím jazykom príslušnej národnostnej menšiny.

Sťažovali sa, že neuspeli so žiadosťami na zriadenie tried s vyučovacím jazykom slovenským v školách a škôlkach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan Čaplovič