V Martine sa začal výcvik nových vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA/MARTIN: 22. júla (WEBNOVINY) – V priestoroch martinského práporu výcviku sa začal výcvik nových vojenských profesionálov. Deväť týždňov po fyzickej stráne preverí 49 adeptov z celého Slovenska. Po úspešnom absolvovaní výcviku nastúpia ako vojaci II. stupňa do útvarov a zariadení Ozbrojených síl SR.

V porovnaní s výcvikmi v minulosti je počet frekventantov kurzu výrazne nižší, sú však lepšie pripravení a motivovaní po odbornej, fyzickej i psychickej stránke. Zvýšila sa i úspešnosť pri testoch z fyzickej prípravy, ktoré v minulosti vyradili až 20 percent. Dnes ide len o jednotlivcov. Psychológ roty základného vojenského výcviku poručík Branislav Kerek pripomína, že základnou motiváciou vstupu do ozbrojených síl je u väčšiny predovšetkým stála práca a sociálne istoty. „Samozrejme, že sa medzi nimi vyskytujú aj takí mladí muži a ženy, ktorí si vysnívali vojenské povolanie,“ vysvetľuje Kerek. Väčšinou však podľa neho ide o sociálne istoty a slušnú plácu. „Najviac uchádzačov je z tých oblastí, kde je najvyššia miera nezamestnanosti,“ poznamenáva psychológ.

Ozbrojené sily SR v súčasnosti získavajú nových príslušníkov prostredníctvom cielenej regrutácie, to znamená, že žiadateľov vedených v databáze pozývajú na výbery iba na tie funkcie, ktoré sú aktuálne neobsadené.

Agentúru SITA informoval hovorca ozbrojených síl SR Milan Vanga.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Vanga
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky