Video: V Nitre sa bojovalo, proti sebe stáli Sovieti a Nemci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojenské boje v centre Bratislave
Členovia klubov vojenskej histórie počas ukážky bojov v centre Bratislavy pri príležitosti 68. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Bratislava, 8. máj 2013 Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

NITRA 15. júna (WEBNOVINY) – Ukážky bojov z obdobia druhej svetovej vojny v sobotu predviedlo v Nitre deväť klubov vojenskej histórie zo Slovenska a Čiech.

V areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea bojovalo 35 sovietskych vojakov proti 40 Nemcom. Podujatie sa konalo po druhý raz. Vlani predviedli kluby vojenskej histórie klasické oslobodzovacie boje slovenského mestečka, vyhrala sovietska armáda a Nemci ustúpili.

„Tento rok sme chceli vymyslieť niečo iné, ide v podstatne o imitáciu obdobia 1944 – 1945, kedy stál front na Hrone, kde boli zaznamenané aj obsadenia Nemcami a dobité sovietske pozície. Nemecká armáda prieskumom zistila, že dedina je obsadená Sovietmi, snažili sa ich vytlačiť a udržať bojovú líniu,“ priblížil podpredseda Klubu vojenskej histórie Zobor Miloš Kútny.

Cieľom podujatia je podľa jeho slov priblížiť históriu a zložitosť bojov druhej svetovej vojny aj mladším generáciám.

Návštevníci si mohli prezrieť sovietsky a nemecký tábor či poľnú ošetrovňu. Kluby vojenskej histórie priniesli pušky, guľomety, samopaly, mínomety, obrnené vozidlá, nemecké motorky, z ťažšej techniky napríklad pancierové vozidlo a nemecký polopásový transportér.

Video: Nemci dobili dedinu v ukážkach bojov z 2. svetovej vojny

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať