V Budinej zrejme rozpútal epidémiu encefalitídy ovčí syr

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovca
Chovatelia oviec a kôz by si na základe novej vyhlášky museli pastviny oplotiť, ak nechcú chovať zvieratá v maštaliach. Foto: leefoster.photoshelter.com

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR zaznamenal podozrenie na epidemický výskyt tzv. stredoeurópskej kliešťovej encefalitídy v obci Budiná v okrese Lučenec.

Ako pre agentúru SITA uviedol zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný, zatiaľ bolo nahlásených deväť prípadov, z toho štyri prípady v jednej rodine vo veku od 28 do 89 rokov.

Šesť ľudí je hospitalizovaných na infekčnom oddelení v Lučeneckej nemocnici. Všetci uviedli konzumáciu domáceho ovčieho syra, ktorý si kúpili od súkromného výrobcu.

Symptómy ochorenia sú podobné ako príznaky pri chrípke. Ovčí syr podľa Rovného všetci konzumovali 30. mája a symptómy ochorenia sa prejavili 1. júna.

„V súčasnosti prebieha overovanie diagnózy ochorenia prostredníctvom laboratórnych vyšetrení. Vyšetrenie chovu oviec, syra, mlieka vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa Lučenec 20. a 21. júna. Štátny zdravotný dozor v ohnisku nákazy – v obci Budiná 19. júna vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Lučenci,“ informoval Rovný.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný