V piatok je už po siedmy raz Medzinárodný deň piva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pivo žena dievča
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – V piatok môžu všetci pivári už po siedmy raz oslavovať Medzinárodný deň piva. Tento sviatok pripadá tradične od roku 2007 na prvý augustový piatok.

O obľúbenosti zlatého moku svedčí aj zhruba 350 miliónov hektolitrov tohto nápoja, ktoré sa ročne vypijú v Európskej únii. Na jedného obyvateľa únie tak vychádza približne 72 litrov za rok.

Slovensko obsadilo v rebríčku konzumácie piva medzi európskymi krajinami 15. priečku, pričom priemerný Slovák ročne vypije nadpriemerných 78,2 litra. Vlani sa na Slovensku vyrobilo 3,2 milióna hektolitrov piva, čo je o takmer 100-tisíc hektolitrov viac ako rok predtým.

„Pivo má na Slovensku silnú tradíciu a svojich verných prívržencov. V posledných dvoch rokov však badať na trhu nové trendy v podobe miešaných nápojov z piva, tzv. radlerov,“ uviedla prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná. Pivovarnícky priemysel je zároveň dôležitým odvetvím národného hospodárstva Slovenska.

Podľa štúdie spoločnosti Ernst & Young z roku 2011 má pivovarníctvo výrazný priamy aj nepriamy vplyv na slovenskú ekonomiku. Je významným a stabilným zdrojom príjmov štátneho a verejných rozpočtov vo forme daní a odvodov. Okrem toho je na Slovensku v tomto sektore zamestnaných približne 16-tisíc ľudí, a to najmä v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti, akými sú napríklad Hurbanovo, Šariš, Banská Bystrica, Vyhne, či Bytča.

Informácie agentúre SITA poskytla Alexandra Gogová zo spoločnosti Relations Consulting.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Júlia Hurná