V pléne sa najviac pýtajú Sárközi a Sabolová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mária Sabolová
Foto: SITA

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – K najzvedavším poslankyniam Národnej rady SR patria zrejme Klára Sárközi z SMK a Mária Sabolová z KDH. Tieto dve zákonodarkyne sa totiž najčastejšie pýtajú počas Hodiny otázok, ktorá je pravidelnou súčasťou rokovaní pléna. Hodina otázok býva v čase zasadnutia parlamentu vždy vo štvrtok od 14:00. Poslancom odpovedajú premiér, ministri a generálny prokurátor. Predseda vlády má vyčlenených prvých pätnásť minút, ostatní majú na odpovede zostávajúcu trištvrte hodinu.

Sárközi položila vlani 39 otázok, z toho si vypočula odpoveď na 14 z nich. Sabolová si pripravila 34 otázok a premiér s členmi svojho kabinetu jej odpovedali na sedem. Poradie zodpovedania otázok sa žrebuje, preto poslanci nemajú istotu, že sa odpovede na otázku dočkajú. Spomedzi mužských kolegov Sárközi a Sabolovej mali v repertoári najviac otázok László Köteles a Iván Farkas z poslaneckého klubu SMK. Köteles pripravil 32 otázok, z toho na dvanásť dostal v pléne odpovede a Farkas sa dočkal odpovedí na šesť z tridsiatich.

K zákonodarcom, ktorí mali na Hodinu otázok v uplynulom roku pripravených viac otázok patria aj Jaroslav Ivančo z SDKÚ-DS, Branislav Bačík, Ján Kvorka, Boris Hradecký, Ľuboš Martinák a Viera Mazúrová zo Smeru či nezaradený poslanec Tibor Bastrňák. Kým niektorí poslanci si pripravujú rôzne otázky, iní opakujú tú istú niekoľkokrát. Mnohí sa nepýtajú vôbec. K nim patria napríklad líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, šéf národniarov Ján Slota či bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský.

Poslanci v uplynulom roku pripravili na Hodinu otázok 3859 otázok, predseda vlády, ministri a generálny prokurátor odpovedali na 399 z nich. Najviac sa pýtali zákonodarcovia zo Smeru-SD (1642 otázok), po nich nasledujú poslanci z SDKÚ-DS (887 otázok) a tretie najväčšie množstvo položených otázok bolo z klubu SMK (766 otázok). Najmenej otázok – osemnásť, položili národniari. Koaliční poslanci pripravili 1754, opoziční 2067 a nezaradení 38 otázok.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iván FarkasJán KvorkaJán SlotaJaroslav IvančoMária SabolováMikuláš DzurindaPavol HrušovskýTibor Bastrnák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky