V Tornali skolaudovali priemyselný park, investorov nemajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Priemyselný park Gemer
Priemyselný park Gemer Foto: ppgemer.sk

TORNAĽA 13. júla (WEBNOVINY) – V Tornali skolaudovali priemyselný park za viac ako 10 mil. eur z fondov Európskej únie. Subjekty, ktoré sa pôvodne zaviazali v ľahkom priemysle preinvestovať viac ako 4 mil. eur, tu však podnikať nebudú. Ako ďalej agentúru SITA informovala primátorka Tornale Anna Szögedi, traja sa neozvali, jeden svoje zámery prehodnotil a radšej zaplatí pokutu.

Podľa primátorky boli zmluvy o budúcich zmluvách so štyrmi investormi zo Španielska, Čiech a Slovenska súčasťou projektu. „Všetkých som oslovila, ale zásielky si neprebrali. Považujeme to za nezáujem,“ povedala pre SITA Szögedi a dodala, že z investorov sa ohlásil iba jeden, aj ten mal výhrady voči slabej komunikácii o stave priemyselného parku, argumentoval aj krízou. „Je si vedomý, čo podpísal, deklaroval aj zaplatenie postihu vo výške viac ako 1 600 eur,“ doplnila primátorka, podľa ktorej do troch rokov má na základe zmluvy v parku vzniknúť 240 pracovných miest.

„Teraz čakáme investorov, aby priemyselný park slúžil Tornaľčanom a regiónu,“ povedala primátorka. Ako zdôraznila, rokujú s viacerými novými investormi, no pred podpísaním zmluvy sa konkrétne vyjadriť nechcela. „Mnohí z investorov negatívne hodnotia cestné komunikácie R2, ktorá im od Zvolena do Tornale nevyhovuje,“ podotkla Szögedi.

Tornaľa sa na investovaní podieľala piatimi percentami, čo je 600-tis. eur. Ako primátorka doplnila, mesto bude navyše dodávateľovi platiť 170-tis. eur za neoprávnené výdavky, ktoré neboli súčasťou projektu . Do projektu nebolo podľa Szögedi zahrnuté vypracovanie projektovej dokumentácie, výdavky na stavebný dozor, výdavky spojené s uzatvorením záložných zmlúv na nehnuteľný majetok mesta v prospech SARIO či nízkonapäťová rozvodňa.

Tornaľa získala nenávratný príspevok vo výške približne 10 miliónov eur na revitalizáciu objektu nefunkčného textilného závodu Ozeta začiatkom roka 2009.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať