V utorok budú na železn. priecestiach kontroly

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Priecestie
Foto: Ilustračné, SITA

BRATISLAVA 20. júna (WEBNOVINY) – Už po druhýkrát sa Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zapojili do Európskeho dňa bezpečnosti na železničných priecestiach. Pre tento rok je to 22. jún, kedy na vybraných železničných priecestiach na celom Slovensku budú monitorovacie akcie. Bude sa kontrolovať dodržiavania predpisov a bezpečnosti pri prechádzaní cez železničné priecestia, informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. So železnicami na tejto akcii spolupracuje Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Rada vlády SR pre bezpečnosť cestnej premávky a Železničná polícia. Minulý rok skontrolovali počas akcie 184 železničných priecestí, na ktorých zistili až 311 priestupkov vodičov. Železničná polícia v rámci prevencie urobila celkom 51 prednášok na základných a stredných školách.

Počet železničných priecestí na Slovenskú za posledných 10 rokov klesol aj vďaka mimoúrovňovým priecestiam z 2 486 na 2 220. „Z toho je 1 144 priecestí nezabezpečených a 1 056 zabezpečených priecestným zabezpečovacím zariadením. Do celkového počtu priecestí rátame ešte 20 priecestí, ktoré sú trvalo uzamknuté a v prípade potreby sú na požiadanie otvorené dopravným zamestnancom,“ informovala Pavliková. Ako ďalej dodala, zabezpečené priecestia sú tie, ktoré majú mechanické závory a sú bez svetiel, priecestia so svetelnými zabezpečovacími zariadeniami so závorami a priecestia so svetelnými zabezpečovacími zariadeniami bez závor. Vlani, keď bolo ešte 2 265 železničných priecestí, sa na nich stalo 24 nehôd, pri ktorých zahynulo 17 osôb a 8 bolo ťažko zranených. Od januára do mája tohto roku bolo na 2 220 železničných priecestiach 26 nehôd, pri ktorých zahynulo päť ľudí a štyria sa ťažko zranili. Z pohľadu počtu nehôd za poslednú dekádu bol najtragickejší rok 2008. Bolo ich 109. Počet priecestí bol vtedy 2 307. Na nich zahynulo 17 osôb a rovnaký počet bolo aj ťažko zranených.

Európsky deň bezpečnosti na železničných priecestiach je súčasťou Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach. Má vzdelávací charakter a je zameraný na podporu bezpečného správania sa v okolí železničných priecestí. Akcie sa zúčastní 45 krajín po celom svete. Tento rok sa do kampane zapoja aj Divízia dopravy OSN, Latinsko-americké železničné združenie (ALAF), Austrálsko-azijské železničné združenie (ARA) ako aj Európska komisia. „Medzinárodný deň bezpečnosti na železničných priecestiach je postavený na existujúcich národných podujatiach, ktoré sa budú konať 22. júna na rôznych miestach v každej zo zúčastnených krajín. Ich hlavnou myšlienkou bude slogan – Správajte sa bezpečne na železničných priecestiach!,“ informovala Pavliková. Akcia má upozorniť ľudí, aby si uvedomili, že možno predísť nehodám na železničných priecestiach dodržiavaním dopravných predpisov.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ŽSR Železnice Slovenskej republiky