Väčšina Slovákov neverí vláde, politickým stranám ani súdom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spis, súdy
Foto: SITA/Jozef Habočík

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Slovenská spoločnosť sa podľa dvoch tretín (65 percent) občanov neuberá správnym smerom. Vyplýva to z prieskumu IVO barometer, ktorý vypracoval Inštitút pre verejné otázky. Opak si podľa IVO myslí približne 29 percent opýtaných.

Zároveň podľa prieskumu klesá dôvera občanov v inštitúcie štátu. Pri zisťovaní stavu demokracie na Slovensku dospeli k záveru, že v porovnaní s rokom 2012 klesla dôvera občanov k prezidentovi, vláde, parlamentu aj súdom. Prieskum uskutočnili v novembri 2013.

Nedôveryhodné súdy

Podľa prieskumu dôveruje prezidentovi 48 percent respondentov a nedôveruje mu 49 percent opýtaných. Ešte horšie dopadli vláda, ktorej dôveruje 35 a nedôveruje 62 percent účastníkov prieskumu, a Národná rada SR s dôverou 33 a nedôverou 63 percent.

Väčšiu nedôveru (55 percent) ako dôveru (43 percent) občanov má polícia a tiež odbory, ktorým dôveruje 39 a nedôveruje 45 percent opýtaných. Najmenej dôveryhodnými inštitúciami sú podľa prieskumu súdy a politické strany. Zatiaľ čo súdom na Slovensku dôveruje len 24 percent respondentov, nedôveruje im 72 percent. Politickým stranám dôveruje 17 percent občanov a nedôveruje 78 percent.

Za najväčšie problémy Slovenska pritom respondenti označili nezamestnanosť (71 percent), životnú úroveň a úroveň sociálnych istôt (55 percent). Hodnotenie bolo pritom približne rovnaké u voličov všetkých parlamentných politických strán.

Národ je aj hrdý

Zároveň však 64 percent respondentov uviedlo, že „môžu byť hrdí na to, čo Slovensko dosiahlo za obdobie samostatnosti“.

Striebro je už na Slovensku
Foto: SITA/Diana Černáková

Podľa sociologičky Zory Bútorovej sa táto hrdosť vzťahuje aj na úspechy dosiahnuté v oblastiach ako šport alebo kultúra.

Prieskum tiež ukázal, že vedomie lepších možností uplatnenia v rámci svojho regiónu dominuje predovšetkým u obyvateľov Bratislavského kraja (61 percent).

Na druhej strane sa nachádzajú Banskobystrický a Košický kraj (zhodne po 5 percent). Rozdiely vo vnímaní rovnosti šancí existujú aj medzi príslušníkmi slovenskej a maďarskej národnosti. V rovnosť postavenia a šancí oboch národností verí 65 percent Slovákov, v maďarskej menšine len 34 percent.

Najpopulárnejšou politickou stranou ostáva podľa prieskumu IVO barometer naďalej Smer-SD (37,8 percentná podpora v novembri 2013) a politikom predseda Robert Fico (22 percent).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico