Vášáryová vyzvala nepodpísať predaj akcií BVS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Milan Ježovica
Milan Ježovica a Magdaléna Vášáryová Foto: SDKÚ-DS

BRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) – Kandidátka na primátorku Bratislavy Magdaléna Vášáryová dnes otvoreným listom vyzvala súčasného primátora Andreja Ďurkovského, aby nepodpísal uznesenie o umožnení predaja akcií Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) schválené na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Uviedla to na dnešnom brífingu v Bratislave. Poslanci totiž vo štvrtok minulý týždeň zrušili svoje predchádzajúce uznesenie, ktorým zaviazali primátora, aby uplatnil právo väčšinového akcionára a presvedčil Valné zhromaždenie spoločnosti, aby sa vlastné akcie spoločnosti nepredali. Zároveň prijali nové uznesenie, ktorým schválili možný odpredaj akcií.

Povinnosťou mesta ako majoritného akcionára spoločnosti musí byť podľa Vášáryovej ochrana svojho vlastníctva akcií a na tom trvá. „BVS patrí medzi najdôležitejšie podniky s účasťou mesta Bratislava. Majetok takéhoto rozsahu a činnosť tak významná pre život obyvateľov mesta nemôže byť ovplyvňovaná momentálnymi problémami v rozpočte mesta a ani momentálnymi záujmami niektorých skupín,“ uvádza sa v otvorenom liste primátorovi. Vášaryová v ňom verejne vyzýva primátora na zastavenie celého procesu päť týždňov pred komunálnymi voľbami. Rozhodnutie by totiž mohlo v opačnom prípade podľa nej v budúcnosti negatívne vplývať na hospodárenie mesta a cenu vody pre Bratislavčanov. Na margo presunutia rokovania Dozornej rady BVS, ktoré sa podľa jej informácií presunulo zo 14. na 22. októbra uviedla, že to „vyvoláva podozrenie, že sa tam deje niečo, čo treba veľmi rýchlo odsúhlasiť pred tým, než budú nové voľby.“ Nie je údajne ani vylúčené podanie podnetu na prokuratúru na prešetrenie protizákonnosti tohto postupu.

Generálny riaditeľ BVS Daniel Gemeran sa dnes k vyhláseniam Vášáryovej odmietol pre agentúru SITA vyjadriť. Pred týždňom však na rokovaní mestského zastupiteľstva uviedol, že akcie spoločnosť nadobudla za vlastné prostriedky. V súčasnosti finančné prostriedky spoločnosť potrebuje, preto akcie ponúka za vyššiu cenu ako ich nadobudla. V najbližších rokoch musí spoločnosť podľa Gemerana investovať do čistiarne odpadových vôd, čo je vynútená investícia štátu a spoločnosti na ňu chýbajú peniaze. Podľa Gemerana väčšinu peňazí čerpá spoločnosť z finančných prostriedkov EÚ (60 percent), zvyšok (40 percent) hradí z vlastných prostriedkov, pričom BVS už druhý rok nevyrába zisk, nemá však údajne ani cent dlhu. Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj bratislavský magistrát.

O 8,43 percenta akcií BVS prejavilo záujem mesto Skalica, ktoré však na odkúpenie akcií peniaze nemá. Chce si preto požičať financie od súkromnej spoločnosti Skalická vodárenská spoločnosť. Niektorí poslanci sa však obávajú, že ak Skalica nebude mať peniaze, príde o akcie exekučným konaním a tie sa tak môžu dostať do rúk súkromnej spoločnosti.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýDaniel GemeranMagdaléna Vášáryová