Veriaci si uctili patrónku Trnavy aj arcibiskupa Bezáka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Trnava
Foto: SITA/Pavol Machovič

TRNAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Slávnostnú svätú omšu pri príležitosti novény na počesť Panny Márie Trnavskej celebroval dnes v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša apoštolský administrátor Trnavskej arcidiecézy biskup Ján Orosch.

Jej súčasťou bola aj procesia s uctievaným obrazom patrónky Trnavy na Trojičné námestie.

Tu na procesiu čakalo asi 150 ľudí, ktorí v rukách držali fotografie odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, plagáty na jeho podporu a transparent s Bezákovou fotografiou a nápisom Navždy náš arcibiskup. Okrem slovnej výmeny názorov medzi niektorými veriacimi k žiadnemu konfliktu nedošlo.

Trnavčania si zopakovali procesiu z 21. novembra 1710, po ktorej podľa dobových dokumentov v meste ustal ničivý mor, pri ktorom hrozilo vymretie mesta. K uctievaniu Panny Márie sa zaviazal magistrát Trnavy v listine spred viac ako tristo rokov, v ktorej prosil patrónku mesta o pomoc pri zastavení moru. Radní vtedy zaviazali sľubom uctievať si patrónku mesta nielen seba, ale ,,i svojich potomkov obojeho pohlavia, všetkých spolu i jednotlivcov a budúcich obyvateľov tohto mesta“.

Pred dvoma rokmi, pri príležitosti 300. výročia uctievania patrónky, sa vedenie mesta k záväzku opäť prihlásilo. Deväťdňová novéna sa aj v tomto roku koná v tradičnom termíne od 13. do 21. novembra. Jej súčasťou je približne 50 svätých omší.

Obraz Panny Márie Trnavskej je namaľovaný podľa obrazu, ktorý sa nachádza v rímskom Kostole sv. Alexeja a Bonifáca. Do Trnavy ho v 16. storočí priniesol neskorší arcibiskup a kardinál František Forgáč.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján OroschRóbert Bezák