Vláda ponižuje ombudsmanku, tvrdí Erika Jurinová z OĽaNO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rómovia
Foto: Archívne foto SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) považuje za ponižujúci spôsob, akým sa správajú predstavitelia vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej.

Tá minulú stredu nedostala na rokovaní kabinetu slovo, keď chcela hovoriť o opatreniach, ktoré rezortu vnútra navrhla po preskúmaní policajného zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z leta minulého roka.

Vláda má ombudsmanku rešpektovať

„Neviem si predstaviť, že by sa podobným spôsobom k správe verejného ochrancu práv postavila vláda niektorého iného demokratického štátu,“ uviedla Jurinová. Podpredsedníčka NR SR už dlhší čas vníma napätie medzi súčasnou vládou, vládnou stranou Smer–SD a verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou, čo sa podľa nej prejavuje nekorektnosťou voči nej a zároveň aj úradu, ktorý reprezentuje.

„Ombudsman je ústavný činiteľ a bol zvolený Národnou radou SR. Všetci ústavní činitelia sú povinní rešpektovať sa a v súlade so svojimi kompetenciami konať, vzájomne komunikovať a spolupracovať,“ poznamenala Jurinová.

Viac pozornosti a podpory

Erika Jurinová so znepokojením prijala informáciu o priebehu rokovania vlády z 8. januára tohto roku. „Kabinet ignoroval informácie zo správy o zásahu polície v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou a minister Kaliňák nazval ombudsmanku klamárkou. Po zverejnení informácie o začatí trestného stíhania vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody si myslím, že je na mieste, aby sa pán minister vnútra za svoje nevhodné správanie ospravedlnil. Vládna strana Smer–SD si zakladá na budovaní imidžu slušnej a sociálnej strany, tak nech sa podľa toho zachová,“ dodala Jurinová.

Funkcia verejného ochrancu a aktivity, ktoré robí, by si podľa Jurinovej zaslúžili viac pozornosti a podpory, a to najmä od ústavných orgánov a odbornej verejnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erika JurinováJana Dubovcová