Vláda bude podporovať protidrogové aktivity priamo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radičová
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Zrušenie Protidrogového fondu neohrozuje plnenie úloh vlády SR v oblasti protidrogovej politiky. „Vláda SR má aj naďalej záujem podporovať protidrogové aktivity, zrušením fondu sa zmenil iba spôsob financovania týchto aktivít,“ oznámil dnes Tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR. Vo vyhlásení tvrdí, že Protidrogový fond sa ukázal ako neefektívny nástroj plnenia protidrogovej politiky a dlhodobo neplnil účel, pre ktorý bol zriadený.

Protidrogový fond bez poskytnutia štátnej dotácie je nefunkčný

Protidrogový fond od svojho vzniku v roku 1997 až do roku 2008 dostával dotácie zo štátneho rozpočtu. Od roku 2009 Úrad vlády SR poskytuje finančné prostriedky na protidrogové aktivity formou dotácie priamo odborom koordinácie protidrogovej stratégie. Poskytovanie prostriedkov priamo považuje ÚV SR za efektívnejšie, pretože takto dotáciami nemusí financovať platy zamestnancov a prevádzku fondu, pričom iné ako štátne dotácie sa fondu získavať nedarilo. „V rokoch 2009 a 2010 nebola fondu poskytnutá štátna dotácia. Súčasný stav vo fonde iba potvrdzuje skutočnosť, že tento fond bez dotácie zo štátneho rozpočtu nie je funkčný a vytvára neustále dlh,“ tvrdí ÚV SR.

Vláda schválila zrušenie Protidrogového fondu v stredu

Vláda schválila zákon o zrušení Protidrogového fondu. Ten vznikol na základe zákona v decembri 1996 ako neštátny účelový fond. Návrh na tento krok predložil podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel. Účinnosť zákona sa navrhuje 1. apríla 2011. O zákone majú rozhodnúť poslanci v Národnej rade SR. Podpredseda vlády zdôvodňuje zrušenie fondu tým, že neplnení svoj účel, ktorým je sústreďovanie a poskytovanie peňažných prostriedkov na prevenciu drogových závislostí, na liečbu a resocializačnú pomoc drogovo závislým osobám vo verejnom záujme. „Jeho zrušenie je účelné aj s ohľadom na jeho zadlženosť, ktorá sa za zachovania súčasného stavu môže prehlbovať,“ vysvetľuje.

Podľa riaditeľa Protidrogového fondu Miroslava Žufu vznikol nedostatok prostriedkov na účte fondu preto, lebo jeho financovanie prevzal v roku 2009 Úrad vlády SR. „Nikde v dokumentoch sa nevyskytuje informácia, že sú to peniaze Protidrogového fondu a manipuláciou v rozpočte sa tieto prostriedky stali bežnými prostriedkami úradu vlády a rozhoduje o nich vedúci úradu,“ povedal pre agentúru SITA Žufa. Kým nebol fond financovaný z úradu vlády, prostriedky mal z ministerstva financií cez všeobecnú pokladničnú správu. Podľa riaditeľa fondu protidrogovú činnosť ohrozuje zákon o poskytovaní dotácií z úradu vlády, lebo diskriminuje určité subjekty, ktoré nemôžu podávať žiadosti o financovanie protidrogových projektov a aktivít. „Jeden z nich bol aj Protidrogový fond, sú to napríklad vydavateľstvá detských a mládežníckych časopisov. My sme podporovali vydávanie doplnkovej literatúry pre školy. To všetko padlo, lebo sú to podnikateľské subjekty, ktoré zo zákona nemôžu byť ako mimovládne,“ povedal Žufa. Poukázal na to, že niektoré z podporených občianskych združení vznikli dva týždne pred tým, než bola vydaná výzva na predloženie protidrogových projektov. „Potom dostali vysoké prostriedky na to, aby realizovali iné činnosti,“ povedal Žufa. Podľa neho bolo vynakladanie prostriedkov z Protidrogového fondu prísne sledované, lebo to nariaďoval zákon, pri prostriedkoch pre mimovládne organizácie to však už neplatilo a prostriedky z úradu vlády išli na voľnočasové aktivity, rockové koncerty, či na podporu športových aktivít. „Čiže nebolo to špecificky na protidrogové aktivity,“ zdôraznil. Zákon o Protidrogovom fonde stanovuje použitie financií napríklad na financovanie preventívnych, liečebných a resocializačných programov alebo aktivít zameraných na boj proti drogám alebo na financovanie vzdelávania pedagogických, zdravotníckych a kultúrno-osvetových pracovníkov a fyzických osôb zabezpečujúcich protidrogovú prevenciu v sociálnej, zdravotnej a kultúrno-osvetovej oblasti, či financovanie vedeckovýskumných projektov v oblasti prevencie užívania drog.

Vláda sa chystá zmeniť aj poradný orgán vlády pre drogovú problematiku, ktorým je Výbor ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog. Vo výbore je podľa webovej stránky Úradu vlády SR 13 členov – 12 ministrov a generálny prokurátor. V novom poradnom orgáne bude osem členov. „Sedem ministrov kľúčových rezortov, pričom jej predsedom je predseda vlády. Bude to teda menší a pružnejšie reagujúci koordinačný orgán vlády, s jasne stanoveným vedením a odlišným typom implementácie a hodnotenia protidrogovej politiky,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia