Pri VOP v Novákoch vybuchol granát, muž má poranenú hlavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
VOP Nováky
Foto: SITA/Richard Nemec

TRENČÍN 22. októbra (WEBNOVINY) – Vo vojenskom Centre testovania munície v blízkosti Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky vybuchol v utorok granát.

Pri explózii utrpel 36-ročný pyrotechnik rozsiahle poranenia. Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, granát mu vybuchol v ruke počas skúšky funkčnosti na strelnici krátko pred 10:00.

Záchranári previezli muža do bojnickej nemocnice vo vážnom stave. Má poranené ruky, hlavu a brucho.

Podľa vyjadrenia riaditeľa nemocnice Jána Belanského je muž vo vážnom stave, ale stabilizovaný. Momentálne je hospitalizovaný na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny.

„Momentálne čakáme na pyrotechnikov, ktorí dôkladne skontrolujú a obhliadnu miesto, kde došlo k výbuchu. Až potom policajný vyšetrovateľ spolu s kriminalistickým technikom začnú s obhliadkou miesta činu a s ostatnými úkonmi,“ doplnila Antalová.

Záchranári na mieste ošetrovali aj niekoľko ďalších ľudí, ktorí utrpeli šok. Na miesto nehody prišiel dnes popoludní aj štátny tajomník Koterec s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petrom Vojtekom. Udalosť vyšetruje vojenská polícia ministerstva obrany.

Granát, ktorý vybuchol v ruke 36-ročného pyrotechnika nebol zo série, ktorej granát vlani zabíjal. „Séria to bola určite iná ako tá, pri ktorej sa stalo nešťastie,“ povedal pre agentúru SITA štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

Zatiaľ nie je známe, či mal vybuchnutý granát poistku. „O týchto detailoch je predčasné hovoriť. Vyšetrovacia komisia všetky detaily určite zhromaždí a budú prezentované aj verejnosti,“ uviedol Koterec.

Pri skúškach munície zistili nedostatky

Granát, ktorý v minulosti odhalili, že nemal poistku, bol zo série, ktorú armáda reklamovala a neskôr jej opravené granáty vrátili do užívania. Séria univerzálnych ručných granátov URG-86 bola vyrobená v roku 1997 vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky.

Pri skúškach tejto munície v roku 2006 sa zistili nedostatky. Niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhala časová funkcia. Testované granáty boli bezpečné pre hádzajúceho, ale nespoľahlivé pre požadovanú funkciu. Na základe toho sa tieto granáty reklamovali u výrobcu. Podnik opravu 8760 kusov munície urobil v rokoch 2008 až 2009. Skúška tejto série granátov bola v januári 2009. Skúška v júni 2011 preukázala vyhovujúce výsledky.

Ministerstvo obrany pre minuloročný tragický výbuch granátu zvýšilo bezpečnostné opatrenia a nariadilo skontrolovať granáty, pri ktorých je podozrenie, že môžu byť chybné.

„Bez pyrotechnickej kontroly sú totiž nebezpečné pre akúkoľvek ďalšiu manipuláciu,“ uviedla v auguste hovorkyňa MO SR Martina Balleková. Ministerstvo v súvislosti s prvými dvoma nájdenými chybnými granátmi podalo ešte v máji tohto roka na generálnej prokuratúre oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu.

Rezort obrany predovšetkým žiadal preveriť, či nebol spáchaný trestný čin všeobecného ohrozenia.

Dočasný zákaz používať granáty URG-86 a manipulovať s nimi v celých ozbrojených silách vrátane zahraničných operácií platí od tragickej udalosti, ktorá sa stala počas inventarizácie skladových zásob. Opätovné používanie granátov bude možné až po kontrole viac ako 70-tisíc kusov, ktoré sú v zásobách Ozbrojených síl SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Koterec
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky