Vo Vranove odpájali čiernych odberateľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrina.jpg
Ilustračné foto. Foto: Pixabay.com

VRANOV NAD TOPĽOU 12. decembra (WEBNOVINY) – Osem neoprávnených odberateľov odpojili od distribúcie elektriny po dnešnej hromadnej kontrole odberných miest v obci Zámutov v okrese Vranov nad Topľou.

Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná a.s. Andrea Danihelová. Kontrolu vykonali v približne 90 rodinných domoch a v jednom bytovom dome.

Desiatim pracovníkom Východoslovenskej distribučnej asistovali pri kontrole policajti.

Kontrolóri zistili osem neoprávnených odberov. Polovica prípadov sa týkala neoprávnených zásahov do meracích zariadení, vo zvyšných prípadoch sa užívatelia neoprávnene pripojili do distribučnej sústavy bez uzavretia zmluvného vzťahu s dodávateľom.

Okrem toho, že čierni odberatelia nebudú mať elektrinu, dodávateľ bude od nich vymáhať aj spôsobenú škodu podľa platných predpisov. „Neoprávnení odberatelia sa tiež vystavujú riziku trestnoprávneho konania. Krádež elektriny je totiž trestným činom, za ktorý hrozí aj trest odňatia slobody,“ uviedla Danihelová.

Východoslovenská distribučná vykoná ročne v priemere 10 až 12 hromadných kontrol na svojom distribučnom území. Podľa hovorkyne hromadné kontroly sú len jedným z nástrojov, ktoré dodávateľ elektrickej energie pri odhaľovaní neoprávnených odberov používa. „Vďaka využitiu dát z meraní či použitiu moderných detekčných zariadení je odhalenie neoprávnených odberov len otázkou času,“ dodala hovorkyňa.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať