Vo výchove má Slovensko maslo na hlave, tvrdí Jana Dubovcová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Vo výchovnej oblasti má Slovensko „maslo na hlave“. Na diskusii s poslancami NR SR to dnes povedala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Podľa výskumu ombudsmankinej kancelárie pretrvávajú v niektorých výchovných zariadeniach u nás podmienky ako z románov Charlesa Dickensa.

Dubovcová nechcela zatiaľ povedať, o akom type inštitúcií hovorí. Na začiatku svojho druhého funkčného roka však vyhlásila, že k svojim prioritám zaradila vyšetrovanie situácie v nápravnovýchovných zariadeniach pre mladistvých.

Okrem toho preskúmava aj dodržiavanie práv maloletých, ktorí sú umiestnení v reedukačných centrách.

„Máme niekedy celkom dobré právne predpisy, ale tá realizácia právnych predpisov je niekde úplne inde,“ povedala Dubovcová.

O výsledkoch vyšetrovaní kancelárie VOP bude ombudsmanka verejne informovať asi do dvoch týždňov. Dodáva, že zlé podmienky a pomery akceptujú nielen tí, ktorí v nich pracujú, ale aj nadriadené zložky.

„Dokonca niektoré vyplývajú aj z postupov, ako ich máme upravené v našich právnych predpisoch,“ dodáva ombudsmanka. Myslí si, že vo výchovnej oblasti zaostávame a nesledujeme moderné trendy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová