Silný prívalový dážď spôsobil na Slovensku záplavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Povodne
Foto: SITA/Dušan Hein

BANSKÁ BYSTRICA 3. mája (WEBNOVINY) – Nočná búrka s prívalovým dažďom spôsobila na juhu okresu Krupina lokálne záplavy, obce Hontianske Tesáre, Terany a Sudince vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity.

Ako pre agentúru SITA uviedli starostky Sudiniec a Hontianskych Tesár Daniela Šinková a Dana Kohútová a Blanka Molnárová z obecného úradu v Teranoch, prívalový dážď sa začal vo štvrtok zhruba hodinu pred polnocou a trval približne hodinu.

Valiaca sa voda s bahnom spôsobila škody v záhradách, kde pováľala stromy aj ploty, zatopila aj rodinné domy – približne 20 v Teranoch, 15 v Hontianskych Tesároch a štyri v Sudinciach.

„Voda sa valila spoza dediny a niesla aj zvalené stromy. V záhradách pováľala ploty, vyvrátila ovocné stromy, všetko zrovnala so zemou,“ povedala Šinková. Voda postupne opadá, ľudia odčerpávajú vodu z domov a odstraňujú bahno. Zranený nebol nikto.

Slovensko čakajú búrky a dažde aj v piatok, platí meteorologická výstraha 1. stupňa.

Najviac zrážok mali Dudince

Dážď
Foto: Shutterstock

Hydrometeorológovia namerali najväčší úhrn zrážok v obci Dudince v okrese Krupina. Podľa radarových odhadov zo systému INCA tam spadlo až približne 90 mm zrážok.

Ako informoval agentúru SITA hydrológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Michal Hazlinger, vo štvrtok cez deň a v noci sa v strednej Európe prehlbovala brázda nízkeho tlaku vzduchu, v rámci ktorej prechádzal cez Slovensko studený front sprevádzaný intenzívnymi búrkami spojenými s výdatnými zrážkami.

Búrky sa začali vo štvrtok v priebehu poludňajších hodín, ale výrazne sa zintenzívnili až v noci. Zrážkové úhrny dosahovali na strednom a severnom Slovensku, kde boli zrážky najvýdatnejšie, v priemere 25 až 45 mm. Intenzívne zrážky sa nevyhýbali ani západnému Slovensku, kde mali skôr podobu krátkodobých intenzívnych lejakov.

Voda robila problémy aj v Skalici

Silný dážď priniesol na sviatky povodne
Foto: SITA/Martin Havran

Ako ďalej Hazlinger uviedol, krátkodobé búrkové lejaky väčšinou spôsobujú hydrologickú odozvu v podobe krátkodobých, priestorovo obmedzených prívalových povodní.

V tomto prípade však intenzívne búrkové lejaky zasiahli veľké oblasti, čo malo za následok vzostupy hladín na väčšine tokov stredného a severného Slovenska.

„Druhý stupeň povodňovej aktivity bol krátkodobo prekročený v Horných Semerovciach na Štiavnici, prvé stupne povodňovej aktivity boli dosiahnuté a prekročené na Belej, Polhoranke, Čiernom Hrone, Štiavničke a Jasenskom Potoku. Výrazné vzostupy hladín bez dosiahnutia stupňa povodňovej aktivity sme zaznamenali aj na iných vodných tokoch v povodiach Oravy, Kysuce, hornej Nitry, Žitavy, Hrona, Ipľa a Slanej,“ dodal.

Intenzívne zrážky spôsobovali problémy aj vo viacerých obciach v okrese Skalica, kde boli miestnymi úradmi vyhlasované III. stupne povodňovej aktivity v dôsledku výrazného prechodného vzostupu hladín na miestnych malých vodných tokoch a nánosu blata a iných riečnych sedimentov.

Hydrologické výstrahy upozorňujúce na nebezpečenstvo prívalových povodní boli vydané pre viaceré oblasti stredného a severného Slovenska. Už od ranných hodín platila výstraha pre okres Liptovský Mikuláš. V nočných hodinách boli na základe aktuálneho meteorologického a hydrologického vývoja vydané ďalšie hydrologické výstrahy pre viacero okresov stredného Slovenska.

Vojaci pomáhajú odstraňovať následky prívalového dažďa v Hlohovci

Vojaci sa dnes zapojili do odstraňovania následkov nočnej prietrže v Hlohovci.

Na žiadosť primátora mesta pomáhalo 21 vojakov z multifunkčného práporu pri odstraňovaní nánosov po prívalom daždi z verejných komunikácií. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Prívalový dážď zaplavil Dukelskú ulicu v mestskej časti Panské nivy vrátane priestorov kasární. „Na požiadavku mesta sme zareagovali okamžite vyčlenením vojakov aj potrebnej techniky. Je dôležité, aby občania vedeli, že na ozbrojené sily sa môžu v krízových situáciách spoľahnúť,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Veliteľ Multifunkčného práporu v Hlohovci Adrián Melega vyčlenil do terénu okrem vojakov aj traktor s radlicou a cisternu.

Ozbrojené sily budú situáciu v Hlohovci sledovať aj naďalej. „V prípade zhoršenia stavu a ďalších požiadaviek krízového štábu sú ozbrojené sily pripravené nasadiť ďalšie sily a prostriedky na pomoc obyvateľom mesta v krízovej situácii,“ zdôraznil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Peter Vojtek.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč