Vodičom znepríjemňuje život hmla a sneh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hmla and zima
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Počasie znepríjemní život vodičom aj v utorok. Na celom Slovensku hrozí tvorba poľadovice.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 4 až 5 cm. V okolí miest Humenné, Lučenec, Rimavská Sobota povrch vozovky ciest nižších tried je pokrytý čerstvým snehom do hrúbky 4 až 5 cm.

Donovaly uzavreli pre kamióny

Sneh
Foto: SITA/AP

Horský priechod Donovaly je od 13:30 pre sneženie uzavretý pre vozidlá dlhšie než 10 metrov.

Ostatné horské priechody na cestách I. triedy v Banskobystrickom kraji – Kremnické Bane, Šturec, Čertovica, Pusté Pole a Zbojská – sú zjazdné bez obmedzení. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák, aktuálne je na vozovkách ciest vrátane horských priechodov kašovitá vrstva snehu do hrúbky dva centimetre. Snežiť v kraji dnes začalo zhruba na poludnie, naďalej sneží.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky do 5 cm, okrem priechodov Biela Hora, Branisko, Čertovica, Dargov, Dobšiná, Havran, Kremnické Bane, Príslop, Soroška, Vernár a Vyšehrad, ktoré majú povrch vozoviek vlhký až mokrý, Chorepa má povrch pokrytý čerstvým snehom. Na horskom priechode Zbojská je vrstva zľadovateného snehu do 4 – 5 cm.

Na rýchlostnej ceste R1 v úseku Sielnica – Šašovské Podhradie je hustá hmla s viditeľnosťou do 100 metrov. Na cestách v okolí Moldavy nad Bodvou sa miestami vyskytuje zľadovatený sneh do 1 cm. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske sedlo.

Hmla s viditeľnosťou do 50 m je v okolí Galanty, do 100 m v okolí miest Šahy, Veľký Krtíš, Krupina, Zvolen, Kriváň, Brezno, Levoča a do 200 m je v okolí obcí Myjava, Trnava, Senec, Nové Zámky, Komárno, Gbelce, Želiezovce, Žiar nad Hronom, Čaňa, Poprad, Kežmarok.

Nitru zasypal sneh
Foto: SITA/Marián Peiger

Pri Nitre sa tvorí hmla, šarapatí aj sneh

Všetky cesty v Nitrianskom kraji sú zjazdné. Na niektorých miestach sa však tvorí hustá hmla a na cestách je vrstva ujazdeného snehu, vodiči by preto mali v týchto úsekoch zvýšiť opatrnosť.

Ako informovalo nitrianske krajské operačné stredisko polície, ráno sa stala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 na 52. kilometri v smere Nitra – Banská Bystrica, nikto sa nezranil.

Pre dokumentovanie nehody uzatvorili na zhruba pol hodinu pravý jazdný pruh, v súčasnosti už je prejazdný.

Prešovčanov obmedzujú hmly

V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné. Na celom území je zamračené, lokálne hmly sa vytvárajú v okolí Popradu, Kežmarku a Prešova, kde je viditeľnosť do 100 metrov. Teploty sa pohybujú od – 13°C (Podspád) do 0° C (Stakčín). V okolí Vranova sneží. Prevláda slabý vietor.

Podľa hovorcu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáša Laža cesty I. a II. triedy sú prevažne mokré, miestami s vrstvou kašovitého snehu do dvoch centimetrov. Všetky cesty III. triedy sú pokryté vrstvou ujazdeného snehu od dvoch do piatich centimetrov.

Na posyp ciest použili cestári inertný a chemický materiál. Pluhovať museli všetky strediská údržby ciest. Za posledných 24 hodín prepluhovali viac ako 2 600 kilometrov komunikácií. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove upozorňuje vodičov, že na diaľnici D1 v úseku medzi obcami Nemešany – Fričovce, medzi okresmi Prešov a Levoča je pre hustú hmlu znížená viditeľnosť, cesta je po chemickom posype mokrá, ale prejazdná.

Na diaľnici D1 v úseku Prešov – Budimír, na hranici Prešovského a Košického kraja, je rovnako znížená viditeľnosť pre hmlu. Polícia tento úsek označila dopravnou značkou Iné nebezpečenstvo. Cesta je po chemickom posype mokrá, úsek je zjazdný.

Na diaľnici D1 Chminianska Nová Ves – Prešov vypadol elektrický prúd, cesta je mokrá, ale zjazdná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať