VOP Nováky sa prenájmu na 20 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vop
Areál VOP Nováky Foto: Archív: SITA/Richard Nemec

NOVÁKY 31. júla (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany plánuje o týždeň vyhlásiť ponukové konanie na prenájom majetku Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky. Ako informoval minister obrany Martin Glváč, jasné sú už aj kritériá, na ktorých rezort trvá.

V prvom rade chceme zachovať vlastnícke vzťahy štátu, chceme, aby nám nájom kryl reštrukturalizačné náklady minimálne a všetky náklady, ktoré sú s tým spojené, a zachovala sa zamestnanosť, tak, ako sme to deklarovali,“ informoval minister.

Ponukové konanie by sa malo skončiť 15. septembra, kedy ho vyhodnotia. Víťaz by mal podnik získať do prenájmu na 20 rokov, v stredu však bude o návrhu rezortu obrany rokovať ešte vláda.

Ako informoval minister, reálny záujem o podnik je, záleží však aj na záujemcoch, či sú ochotní akceptovať podmienky ministerstva. „Je to viac firiem. Predbežne sa zaujímali tri až štyri firmy, ale nemôžeme predbiehať a ani s nimi rokovať, pretože to naozaj bude transparentné výberové konanie,“ tvrdí minister. Ako však dodal, asi tri firmy by mali byť zahraničné. „Mne je jedno, kto to bude, musí spĺňať všetky podmienky, ktoré budú vo výberovom konaní,“ povedal Glváč.

Najviac zákaziek má z ministerstva obrany

Martin Glváč
Foto: SITA/Diana Černáková

Momentálne prichádza gro zákaziek pre VOP z ministerstva obrany, financovanie podniku je zabezpečené do konca septembra. „Výhľadovo pripravujeme financovanie do konca decembra, na tom sa pracuje,“ povedal Glváč s tým, že či budú zákazky až do konca roka, bude rezort vedieť na konci augusta.

Ako ďalej podotkol, spoločnosť pracuje v normálnom režime a je podľa neho solídnym obchodným partnerom. Plní taktiež reštrukturalizačné nároky vo výške 880-tis. eur, ktoré sú rozložené do roku 2016.

Ministerstvo sa však pripravuje aj na situáciu, keď by z ponukového konania nevzišiel žiadny víťaz. Snažia sa ekonomicky a akvizične vplývať tak, aby vedeli podnik udržať. „Podnik s dobrou akvizičnou činnosťou sa vie viesť a financovať sám, tak ako to bolo v roku 2010,“ tvrdí Glvač. Podľa neho môže za súčasný stav VOP bývalé vedenie podniku i ministerstva obrany, ktoré prijali zlé rozhodnutia. Momentálnu spoluprácu s novým vedením si Glváč pochvaľuje. „Je na dobrej úrovni,“ skonštatoval.

Šetriť sa bude, ale nie na misiách a stíhačkách

Stihacka
Foto: flickr.com

Plánované šetrenie v rezorte obrany sa určite nebude vzťahovať na zahraničné misie ani stíhačky MiG-29. „Tohto sa to určite nemôže dotknúť, to sú naše záväzky a tie budú určite splnené,“ vyhlásil minister obrany Martin Glváč. Na viazanie prostriedkov je pripravený aj jeho rezort.

Som členom tejto vlády, vláda je zodpovedná, takže aj v rámci toho už priškrteného rozpočtu musíme nájsť prostriedky, aby sme naplnili to, na čom sme sa dohodli na vláde,“ povedal Glváč. Kabinet v pondelok na mimoriadnom rokovaní rozhodol, že výpadky v tohtoročnom rozpočte bude riešiť okrem už navrhnutých legislatívnych zmien aj viazaním výdavkov rozpočtových kapitol vo výške 120 miliónov eur.

Určite budeme musieť niektoré položky a priority posunúť na iné obdobie, iná šanca nie je,“ skonštatoval šéf rezortu obrany. Pripustil, že šetrenia sa bojí, lebo armáda je finančne poddimenzovaná, ale iná šanca nie je. „Šetrí sa na každom kroku, tak sa bude aj tu,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky