Voľbe prokurátora nebránia žiadne prekážky, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Robert Fico Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Dnes neexistuje žiadna ústavnoprávna prekážka, ktorá by v utorok bránila poslancom NR SR voliť nového generálneho prokurátora.

Tým, že prezident nevymenoval Jozefa Čentéša, sa procedúra okolo neho skončila.

Vyhlásil to premiér SR Robert Fico v nedeľňajšej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský potvrdil, že ústavnoprávne prekážky pre voľbu tu síce nie sú, no riziko spojené s voľbou je oveľa väčšie.

V súvislosti s politickým rozmerom voľby generálneho prokurátora Fico vyhlásil, že by sa v budúcnosti nebránil modelu, kedy by o menovaní tejto funkcie rozhodoval priamo prezident.

Fico chápe Čentéša

Podľa premiérových slov aj všetci ústavní právnici potvrdzujú, že voľbe generálneho prokurátora nestoja v ceste žiadne ústavnoprávne prekážky.

Čentéša premiér ľudsky chápe. No aj keby ústavný súd rozhodol o tom, že niektoré z prezidentových dôvodov pre jeho nevymenovanie boli svojvoľné, nemôže súd hlave štátu prikázať, aby Čentéša ešte vymenoval.

Hrušovský povedal, že aj prezident je len občanom slovenskej republiky, a preto pre neho rovnako platí právo ale aj povinnosť dodržiavať ústavu a zákony SR. Jeho konanie hodnotí zatiaľ ako svojvoľné. Hrušovský dodáva, že prezident je ako článok výkonnej moci povinný rešpektovať rozhodnutie NR SR.

Ani ÚS nie je oprávnený meniť jeho kompetencie. V tom vidí základný problém. „Kompetenčný spor medzi najvyššími ústavnými orgánmi a ak si na toto zvykneme v zastupiteľskej demokracii, potom potláčame zastupiteľskú demokraciu ako rešpektovaný systém moci. Toto je problém, ktorý mňa najviac na tomto trápi. Nie Čižnár, nie Čentéš,“ hovorí Hrušovský.

Takýmto politickým znásilňovaním princípov demokracie sa podľa neho vraciame do obdobia mečiarizmu. Fico nesúhlasí s tvrdením, že utorková voľba je pošliapavaním ústavnosti a demokracie.

Premiér by privítal zmenu ústavy

Pavol Hrušovský
Foto: SITA/Diana Černáková

Fico sa podľa Hrušovského rozhodol politicky ovládnuť generálnu prokuratúru.

„Keď ústavný súd 5. júna pozastavil účinnosť tohto zákona (zákona o konaní pred ústavným súdom, pozn. SITA), si sa rozhodol konať ako predseda strany. Nie ako premiér vlády,“ vyhlásil Hrušovský.

Premiér hovorí, že keďže sa volí v parlamente, rozhoduje sa na základe určitých politických subjektov. Dodal, že aby minimalizovali to, že generálneho prokurátora volí parlament a eliminovali tak politický rozmer voľby, obrátil sa predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej na prokurátorskú radu.

Tá odporučila ako najvhodnejšieho kandidáta bratislavského krajského prokurátora Jaromír Čižnára. „Mne by nebránilo do budúcnosti, ale to chce zhodu, to chce zmenu ústavy, keby napríklad generálneho prokurátora buď priamo menoval prezident, bez toho, aby to šlo cez národnú radu SR, alebo hľadajme inú formu, ako generálneho prokurátora postaviť,“ vyhlásil premiér.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír ČižnárJozef ČentéšPavol HrušovskýRobert FicoRóbert Madej
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR