VOĽBY: Do polnoci žiadosti Slovákov v zahraničí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby

NITRA 23. apríla (WEBNOVINY) – Mestský úrad v Komárne doteraz eviduje 26 žiadostí o volenie poštou zo zahraničia v júnových parlamentných voľbách. Najviac žiadostí je z Českej republiky (11), zo susedného Maďarska mal záujem voliť len jeden občan. Dôvodom je, že Komárňania do práce do Maďarska zväčša dochádzajú, resp. pre blízkosť krajiny prídu na voľby domov, informovala agentúru SITA Erika Husličková zo sociálneho a správneho odboru. Ďalšie žiadosti radnica eviduje mestský úrad z Veľkej Británie, Holandska, Francúzska, Belgicka, Írska, Ruska, Rakúska a jeden občan chce voliť až zo Saudskej Arábie. V predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2006 požiadalo o možnosť hlasovať zo zahraničia 30 občanov. Najviac ich bolo z Veľkej Británie (10), potom z Čiech (8), Japonska (3), Belgicka (3), USA (2) a po jednej žiadosti prišlo z Nemecka, Grécka, Chorvátska a Maďarska. V krajskom meste Nitra doteraz požiadalo o volenie poštou 101 ľudí.

Žiadosti Slovákov v zahraničí o hlasovanie poštou prijímajú úrady do dnešnej polnoci. Využiť toto právo môžu všetci občania SR s volebným právom, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí a tiež tí, čo trvalo bývajú na Slovensku, no v deň volieb budú v inom štáte. Trvalo žijúci v zahraničí sa musia obrátiť na Miestny úrad mestskej časti Bratislava – Petržalka, ktorý vedie osobitný zoznam voličov.

Voličom hlasujúcim zo zahraničia pošlú úrady najneskôr do 8. mája obálku, ktorá bude obsahovať poučenie o spôsobe hlasovania, hlasovacie lístky, obálku s úradnou pečiatkou obce (mesta, mestskej časti) určenú na vloženie jedného hlasovacieho lístka a návratnú obálku s heslom „VOĽBA POŠTOU“. Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasovacie lístky doručené najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom volieb, teda v piatok 11. júna.

Voliť poštou zo zahraničia chce vyše 200 Prešovčanov

O možnosť voliť v parlamentných voľbách zo zahraničia poštou požiadalo 220 občanov SR s trvalým pobytom v Prešove, potvrdila vedúca oddelenia vybavovania žiadostí na Mestskom úrade v Prešove Ľudmila Líšková. Podľa jej vyjadrenia tento počet nie je konečný, žiadosti môžu prijímať ešte dnes do polnoci. Nestačí však iba pečiatka s týmto dátumom, žiadosť musí byť doručená v tomto termíne na radnicu. Mestský úrad akceptuje aj žiadosti doručené e-mailovou poštou, pokiaľ spĺňajú všetky požadované kritériá.

Najviac žiadostí prišlo z Českej republiky, kde vedie hlavné mesto Praha, odtiaľ je drvivá väčšina žiadostí z radov študentov. Vysoké zastúpenie záujemcov o voľby do NR SR je od Prešovčanov žijúcich prechodne v Írsku, Veľkej Británii a USA. Prišli však aj žiadosti z Kanady, Cypru, Rakúska a ďalších krajín, na podmienky voliť sa informoval aj občan z Nového Zélandu, žiadosť odtiaľ ešte nezaevidovali. Najviac záujemcov o voľby majú mladí ľudia. Ako uviedla Líšková, niektorí Prešovčania s radnicou najprv komunikovali o možnostiach voliť e-mailovou poštou alebo telefonicky. Niektoré žiadosti na úrad doručili aj ich príbuzní osobne.

Po prvý raz mali občania SR možnosť voliť na diaľku pred štyrmi rokmi. Vtedy prišlo na Mestský úrad v Prešove 98 žiadostí.

O voľby zo zahraničia má záujem 68 Trnavčanov

Mestský úrad v Trnave doteraz eviduje 68 žiadostí o voľbu poštou zo zahraničia. Dostali ich formou listu alebo mailom od ľudí s trvalým pobytom v Trnave, ktorí majú záujem zúčastniť sa na júnových parlamentných voľbách, ale v tom čase budú v zahraničí. Podľa informácií z ohlasovne pobytu Mestského úradu v Trnave ide zväčša o ľudí pracujúcich alebo študujúcich v zahraničí. Žiadosti prišli z 19 krajín – napríklad z Číny, USA, Austrálie, Kanady či Švajčiarska, 16 žiadostí poslali Trnavčania, ktorí budú v čase volieb v Českej republike, dvanásti chcú voliť z Veľkej Británie a ôsmi z Belgicka. Údaje však ešte nie sú konečné, žiadosti prijímajú do dnešnej polnoci. Už teraz je však zrejmé, že ich bude viac ako pred štyrmi rokmi, keď ich prišlo okolo 40.

V Žiline prijímajú žiadosti aj e-mailom, v Martine iba písomne

Žiadosti o možnosť voliť poštou zo zahraničia prijímajú v Žiline aj e-mailom, v Martine iba písomne poštou alebo v podateľni. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca mesta Žilina Martin Barčík, mestský úrad doposiaľ eviduje 105 žiadostí, z ktorých okolo desať prišlo e-mailom. Žiadosti e-mailom budú akceptovať ešte do polnoci, poštou s dnešným dátumom odoslania. V neďalekom Martine požiadalo o takúto formu hlasovania v parlamentných voľbách 83 ľudí, mestský úrad tam prijíma len písomné žiadosti doručené najneskôr dnes. „Žiadosti prijímame len formou, ako to dovoľuje zákon, teda písomne, aby všetky hlasy boli platné a teda spĺňali zákonom stanovené podmienky. Písomná žiadosť môže byť doručená najneskôr 50 dní pre dňom volieb, čo vychádza na 23. apríla,“ vysvetlil hovorca martinskej radnice Jozef Petráš.

Oproti predchádzajúcim parlamentným voľbám zaznamenali v Žiline takmer dvojnásobný nárast žiadostí, najviac ich prichádza od Žilinčanov prechodne žijúcich v Čechách a Veľkej Británii, záujem je aj z USA, Španielska či Holandska. V Martine je počet žiadostí porovnateľný s tým spred štyroch rokov, najviac žiadostí prijali takisto z Čiech a Veľkej Británie, záujem bol aj z Nemecka, Chorvátska, Kanady či Kórey.

Martinský mestský úrad zašle takémuto voličovi najneskôr 8. mája obálku s hlasovacími lístkami, návratnou obálkou a poučením o spôsobe hlasovania. „Po vložení hlasovacieho lístka do obálky vloží volič zalepenú obálku do návratnej obálky a odošle nám ju poštou, pričom poštovné uhrádza volič. Do výsledku hlasovania sa započítavajú hlasy doručené najneskôr v piatok 11. júna,“ upozornil Petráš. Návratné obálky doručené v lehote odovzdá mestský úrad príslušnej okrskovej komisii, ktorá ich v deň volieb otvorí a hlasovacie lístky vhodí do volebnej schránky.

Zo zahraničia plánuje v júni voliť 180 Banskobystričanov

Zo zhruba 66-tisíc Banskobystričanov oprávnených voliť plánuje 180 využiť v tohtoročných parlamentných voľbách možnosť voľby poštou. Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Monika Pastuchová, najviac žiadostí o voľbu poštou prišlo z Česka, a to 46. Z Veľkej Británie plánujú hlasovať 20 občania Banskej Bystrice, z Belgicka 13, z Francúzska 12. Žiadosti prišli aj z USA, Nemecka, Holandska, Kanady, Írska, Talianska, Nórska, Rakúska, Švédska, Dánska, Izraela, Španielska, Švajčiarska, Maďarska a Slovinska. Tri zo žiadostí banskobystrický magistrát zamietol. Dve z dôvodu, že žiadatelia budú v čase volieb na dovolenke a neuviedli adresu kde a jednu preto, že žiadateľ nemá na Slovensku trvalý pobyt a príslušným úradom je preto preňho Bratislava-Petržalka.

Pastuchová pripomenula, že žiadosti bude mesto prijímať do dnešnej polnoci, takže ich konečný počet môže byť vyšší. V minulých parlamentných voľbách požiadalo o voľbu poštou zhruba 90 Banskobystričanov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať