VOĽBY: Žiadosti o hlasovanie poštou do piatku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Škultétyová
Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 22. apríla (WEBNOVINY) – Žiadosti Slovákov v zahraničí o hlasovanie poštou prijímajú úrady len do piatkovej polnoci, po dnešnom rokovaní Ústrednej volebnej komisie to pre médiá uviedla zapisovateľka komisie Lívia Škultétyová.

Využiť právo hlasovať poštou môžu všetci občania SR s volebným právom, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí a tiež tí, čo trvalo bývajú na Slovensku, no v deň volieb budú v inom štáte. Trvalo žijúci v zahraničí sa musia obrátiť na Miestny úrad mestskej časti Bratislava – Petržalka, ktorý vedie osobitný zoznam voličov. Voliči s trvalým pobytom v SR žiadali o voľbu poštou obec, v ktorej majú trvalý pobyt. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca bratislavskej Petržalky Ľubomír Andrassy, Petržalka vyšla voličom s trvalým pobytom v zahraničí v ústrety a okrem listových žiadostí o hlasovanie poštou môžu o to požiadať do piatkovej polnoci aj na e-mailovej adrese: denisa.paulenova@petrzalka.sk. „Žiadosť musí obsahovať čestné vyhlásenie voliča, ktorý je prihlásený na trvalý pobyt v cudzine, fotokópiu cestovného dokladu (osobné údaje) alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve,“ informoval Andrassy.

Petržalský miestny úrad doteraz dostal žiadosti od 445 zahraničných Slovákov. Pri predchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR v roku 2006 chcelo hlasovať 641 občanov SR žijúcich v iných štátoch. Najviac žiadostí prichádza zo susednej Českej republiky, ďalej z Nemecka, Írska a USA, najmenej z krajín Južnej Ameriky a Afriky. Úrad poštou a e-mailom doručené žiadosti spočíta a vyhodnotí v pondelok.

Voličom hlasujúcim zo zahraničia pošlú najneskôr do 8. mája obálku, ktorá bude obsahovať poučenie o spôsobe hlasovania, hlasovacie lístky, obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta, mestskej časti) určenú na vloženie jedného hlasovacieho lístka a návratnú obálku s heslom „VOĽBA POŠTOU“. Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasovacie lístky doručené najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom volieb, teda piatok 11. júna. Všetky ďalšie podrobnosti sú zverejnené na internetovej adrese Ministerstva vnútra SR – https://www.minv.sk/?volba-postou.

V roku 2006 sa dalo po prvý raz hlasovať poštou a záujem vtedy prejavilo 3 427 voličov. Poštou hlasovali najčastejšie občania SR v Českej republike. Hlasovali aj Slováci v Nemecku, USA, Švajčiarsku, Kanade a vo Francúzsku. Ojedinelé hlasy prišli aj z Mexika, Maroka, Číny, Argentíny, Japonska, JAR či z Kuvajtu. Presný počet občanov SR žijúcich v zahraničí slovenské úrady nemajú.

O priazeň vyše štyroch miliónov voličov sa bude 12. júna uchádzať vo voľbách do Národnej rady SR 18 politických subjektov. Číslo jedna má Európska demokratická strana, dvojku Únia – Strana pre Slovensko, ako trojka sa o priazeň voličov bude uchádzať Strana rómskej koalície. Ďalšie čísla získali strany a koalície v tomto poradí: 4 – Paliho Kapurková, veselá politická strana, 5 – Sloboda a Solidarita, 6 – SDĽ, 7 – SMK, 8 – ĽS-HZDS, 9 – KSS, 10 – SNS, 11 – Nová demokracia, 12 – Združenie robotníkov Slovenska, 13 – KDH, 14 – Ľudová strana – Naše Slovensko, 15 – SDKÚ-DS, 16 – AZEN – Aliancia za Európu národov, 17 – Smer-SD a 18 – Most-Híd. O hlasy voličov bude bojovať takmer 2 400 kandidátov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Andrassy