Vysoké Tatry zasiahla hmla. Prípravy na sezónu sa komplikujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
HMLA
Foto: SITA/Gabriel Lipták
POPRAD 21. novembra (WEBNOVINY) – Inverzný charakter počasia v uplynulých dňoch neumožnil prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách naplno využiť možnosti technického zasnežovania.

„Kým v Poprade bolo aj -9, na Štrbskom Plese boli teploty nad nulou. Zasnežovanie sme tu spustili v sobotu večer,“ uviedla pre SITA Lenka Maťašovská zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá prevádzkuje strediská vo Vysokých Tatrách.

Podobná situácia je aj v Tatranskej Lomnici. Tu však začali so zasnežovaním už v stredu minulý týždeň.

Ani dnes však nie sú ešte teploty ideálne. Prevádzkovatelia stredísk by privítali ešte väčšie mrazy. Na Štrbskom Plese dnes napoludnie vystúpila teplota na -2 stupne Celzia. Podľa Lenky Maťašovskej v najbližších dňoch by sa situácia mohla zmeniť a v tatrách očakávajú už aj nejaké zrážky v podobe snehu.

V oboch strediskách sa začína so zasnežovaním zdola. Na Štrbskom Plese by mal byť ako prvý pripravený na lyžovačku svah Interski, postupne sa bude pripravovať svah Esíčko a až nakoniec zjazdovka zo Soliska. Rovnako sa postupuje aj v Tatranskej Lomnici, kde sa začína so zasnežovaním zjazdovky od údolnej stanice lanovky smerom na Štart a postupne až na Skalnaté pleso. Zjazdovka v Lomnickom sedle je odkázaná výlučne na prírodný sneh, takže lyžovačka sa tu spustí až po napadnutí dostatočného množstva snehu.

Kedy sa začne zimná lyžiarska sezóna je podľa Maťašovskej už len na „pani prírode“. Veľké otvorenie zimnej sezóny je naplánované na sobotu 10. decembra. Lyžovačka za symbolické jedno euro by mala byť v piatok 9. decembra.

„Ak budú podmienky na lyžovanie veľmi dobré, sme pripravení otvoriť strediská Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso pre lyžiarov aj skôr,“ uviedla Lenka Maťašovská. Do slávnostné otvorenia lyžiarskej sezóny 2011/12 ostáva už len necelých 20 dní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať