Košice tvrdia, že vysťahovaným Rómom chránili zdravie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Košice zničili osadu
Mesto vypratalo osadu v košickej lokalite Nižné Kapustníky. Mesto Košice k riešeniu krízovej situácie pristúpilo na základe stanovísk košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý potvrdil, že územie je nezlučiteľné so zdravým bývaním a vývojom detí. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) – Košice odmietajú kritiku obmudsmanky Jany Dubovcovej pre vysťahovanie Rómov z osady v Nižných Kapustníkoch v októbri minulého roka.

Tá o postupe pri vysťahovaní obyvateľov osady košickému magistrátu napísala, že mesto bez právneho základu zasiahlo do základného ústavného práva na nedotknuteľnosť obydlia a práva na rešpektovanie obydlia podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

„Opätovne zdôrazňujeme, že nešlo o samoúčelné vysťahovanie Rómov z obydlí, ale o odstránenie všeobecného ohrozenia života a zdravia ľudí,“ napísal pre agentúru SITA referát styku s verejnosťou a médiami košického magistrátu.

„Nemyslíme si, že akýkoľvek ochrancovia z druhého konca republiky dokážu bez znalosti lokálnej problematiky od stola reálne zhodnotiť podobné rizikové situácie. Našou absolútnou prioritou je zabezpečenie bezpečnosti a zdravia občanov,“ reaguje na Dubovcovej slová magistrát.

Košice sa rozhodli pre vysťahovanie obyvateľov a búranie osady na základe odborných stanovísk, píše ďalej magistrát.

Rómovia o vysťahovaní vedeli popredu

Život a zdravie ľudí z osady boli podľa stanovísk v ohrození. Ako dôvody úrady uvádzali, že domovy osadníkov boli prevažne z ľahko horľavých materiálov.

Hasiči tiež upozorňovali na skutočnosť, že sa na vykurovanie a varenie používal zväčša otvorený oheň. Zdravotníci zase zistili, že v Nižných Kapustníkoch sa masívne vyskytovali zdraviu nebezpečné čierne skládky odpadu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva konštatoval, že v lokalite Nižné Kapustníky je potrebné zabezpečiť úplnú likvidáciu skládok odpadu, ktoré ľudí. Železnice zase napísali, že v okolí osady sa pri dráhe zdržiavajú neoprávnené osoby, čo ohrozuje bezpečnosť premávky aj ich samotných.

Obvodný úrad životného prostredia zase tvrdil, že obyvatelia lokalít pod Metrom, Mašličkove aj v Nižných Kapustníkoch nakladajú s odpadmi v rozpore so zákonom.

Magistrát tvrdí, že ľudí na vysťahovanie upozornili dopredu. „Mesto Košice vyzvalo ľudí, zdržiavajúcich sa dlhodobo v uvedenom priestore, aby tento opustili a premiestnili sa do miesta svojho trvalého pobytu… V období, kedy mesto Košice plánovalo likvidáciu nebezpečného odpadu, sa na mieste nachádzali len tri rodiny,“ píše sa reakcii Košíc.

Tieto rodiny sa dobrovoľne a bez problémov presunuli na miesto trvalého pobytu, štyria ľudia požiadali o umiestnenie v azylovom dome v Bernátovciach, čomu Košice vyhoveli.

Obsah výzvy sa nedá preskúmať

Na októbrové vysťahovanie a búranie upozornilo Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) so sídlom v Budapešti. Centrum v podaní pre ombudsmanku uviedlo, že postup mesta nebol v súlade s vnútroštátnym právnym poriadkom, ani s medzinárodnými zmluvami.

Obávalo sa tiež o ďalší osud viac ako stovky obyvateľov vysťahovaných z Nižných Kapustníkov. Osada v lokalite Nižné Kapustníky vznikla približne pred desiatimi rokmi. Jej obyvatelia sa údajne presúvali po rôznych častiach Košíc a neboli v nej trvalo usídlení.

Podľa mesta išlo o priestor, kde prechodne žili bezdomovci, hľadané osoby a migrujúce rodiny. V októbri 2012 sociálni pracovníci vykonali podľa informácií od magistrátu ohliadku terénu, ktorou zisťovali počet detí aj dospelých v osade. Informácie zaslali úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

K 10. októbru minulého roka evidovali úrady v osade 156 ľudí, z toho 63 detí. Úrady 26. októbra 2012 obyvateľov osady vyzvali, aby ju opustili, pretože môže byť ohrozený ich život a zdravie.

Vzhľadom na to, že výzva nebola písomne ani inou formou zdokumentovaná, nie je v súčasnosti možné preskúmať jej obsah, píše ombudsmanka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Dubovcová