Výzva na zjednotenie pravice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Rastislav Masnyk

BRATISLAVA 22. októbra (WBN/PR) – Kandidatúra ostatných pravicových kandidátov na predsedu KSK je nešťastným riešením, ktoré nahráva do kariet najsilnejšej strane v kraji, Smeru-SD a jej dlhoročnému predsedovi.

Spoločým cieľom pravice v KSK, je podľa názoru SaS a SDKÚ-DS výmena starého vedenia KSK, ktoré neprichádza s takými riešeniami problémov župy, s ktorými by boli obyvatelia kraja spokojní.

Na to, aby sa mohla naplniť vôľa občanov KSK, volajúcich po zmene štýlu politiky, je potrebná širšia politická podpora už pred prvým kolom týchto volieb.

Skúsenosti vyplývajúce z predchádzajúcich volebných výsledkov jasne ukazujú, že nejednostnosť zmarila šancu na výhru.

Koalícia strán SaS a SDKÚ-DS preto vyzýva ostatné strany, ako aj ostatných kandidátov, ktorí si želajú zmenu vo vedení KSK, aby podporili Rastislava Masnyka a dodržali tak svojú prezentovanú snahu zjednocovať sa a byť alternatívou voči Smeru-SD.

Vážení pravicoví partneri!

Voľby do orgánov VÚC sú šancou pre koniec éry dominancie strany SMER. Nastal čas, aby jej politickí predstavitelia, začali skladať účty za svoj nezodpovedný prístup k riadeniu tejto krajiny. Ale nebude to jednoduché, a len od nás závisí ako dlho to bude trvať. Kým SMER dokázal zjednotiť celý ľavicový blok a jeho myšlienky, zneužil na nástup k moci, náročnosť pravicového voliča si vyžaduje zachovanie plurality na pravej strane politického spektra. Preto jediným spôsobom ako je možné vytvoriť alternatívu súčasnej politike SMERu, je spojenie všetkých relevantných pravicových síl. Len toto zoskupenie dokáže získať od voličov mandát, aby vyvodilo zodpovednosť voči politikom SMERu.

Vyššie uvedené platí osobitne pre Košický samosprávny kraj. K SMERu sa tu navyše pridali národnostné strany a pravica napriek tomu ide do volieb roztrieštene. SaS od Mája tohto roku ponúkala ostatným pravicovým subjektom svojho kandidáta na predsedu KSK a od začiatku proklamovala, že nejde len o pro forma návrh, ale že garantuje maximálne úsilie v kampani a jej materiálne zabezpečenie. Do dnešného dňa akceptovala žiadosť o podporu iba SDKÚ, ktorá s SaS uzavrela koaličnú dohodu a je v kampani plnohodnotným koaličným partnerom.

Naša koalícia vychádzala zo spoločenskej požiadavky pravicových voličov volajúcej po nových ľuďoch v politike so skúsenosťami zo súkromnej praxe, ktoré by dokázali použiť pri riadení vecí verejných. Náš zámer bol premyslený a od začiatku bol komunikovaný všetkým potenciálnym pravicovým politickým partnerom. Základom tohto postupu bola jediný kandidát pravicových stránna predsedu KSK, ktorý by dokázal vytvoriť skutočnú alternatívu kandidátovi SMERu Z. Trebuľovi. O to väčši prekvapenie a zármutok vyvolali postoje iných strán k našej ponuke spolupráce, ale najmä oneskorené ohlásenia kandidatúr R. Bauera a D. Palaščákovej, ktoré neboli napriek intenzívnej vzájomnej komunikácii oznámené iným potenciálnym koaličným partnerom. Takéto konanie sa nedá nazvať inak ako rozbíjanie pravicových síl a v spoločnosti sa potom právom hovorí o biede pravice v našom kraji, keďže takto nie je možné vytvoriť reálnu opozíciu politike SMERu v KSK.

Koalícia SaS a SDKÚ na podporu kandidáta na predsedu KSK JUDr. Rastislava Masnyka ponúka najreálnejšiu možnosť na povolebnú spoluprácu pravicových subjektov. Je to jediná koalícia relevantných politických subjektov, ktorá má potenciál vytvoriť dostatočnú podporu pre kandidáta, ktorý bude mať skutočnú šancu poraziť Z. Trebuľu. Bez jednoty pravice je to však takmer nemožné, a preto Vás týmto žiadame o vyjadrenie verejnej podpory nášmu kandidátovi. Súčasne chceme požiadať ostatných pravicových kandidátov na predsedu KSK, aby v záujme svojich voličov, ktorý si tiež neželajú vládu SMERu, odstúpili zo svojich kandidatúr a podporili nášho kandidáta. Prehlasujeme, že všetkým, ktorý podporia uvedeným spôsobom kandidatúru JUDr. Rastislava Masnyka, bude koalícia SaS a SDKÚ v prípade volebného úspechu garantovať povolebnú spoluprácu a riešenia ich oprávnených požiadaviek vznesených v záujme nášho kraja.

Veríme, že táto výzva bude pozitívne akceptovaná a spoločne dokážeme vrátiť pravicovým voličom nádej pre lepší život na Slovensku, pre lepší život v našom kraji!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaSDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana