Vznikla nová strana TIP, chce tvoriť inú politiku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
TIP
Zľava: Členovia petičného výboru Tomáš Hudec, Ivana Augustinská a Ľuboš Majer počas tlačovej konferencie petičného výboru za vznik stredo-pravej liberálnej politickej strany s názvom Strana TIP. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – Slušnosť, tolerancia a kompromis sú základné hodnoty, na ktorých chce budovať svoj program vznikajúca stredopravá liberálna politická strana TIP – Tvoríme inú politiku.

„Za necelé dva mesiace sa nám podarilo vyzbierať viac ako 13-tisíc podpisov potrebných na podporu petície za vznik novej strany,“ oznámil na tlačovej besede splnomocnenec petičného výboru Tomáš Hudec. Najbližšie dni chcú petíciu spolu so stanovami predložiť na registráciu na ministerstvo vnútra.

„Sme skupina mladých ľudí, neťaží nás žiadna politická minulosť, Slovensko je náš rodný kraj, krajina, kde chceme žiť. Preto sme si za základné princípy zvolili slušnosť, toleranciu a kompromis,“ vyhlásil Hudec.

Tie sa podľa neho vytratili z politickej scény. „Pod pojmom slušnosť si predstavujeme elementárnu ľudskú úctu, pod toleranciou schopnosť prijať akýkoľvek názor bez predsudkov a kompromis je hľadanie trvalého riešenia, ktoré by zabezpečilo stabilitu,“ doplnila ho členka výboru Ivana Augustinská.

Po zaregistrovaní strany plánujú zvolať ustanovujúci snem, kde predstavia zakladajúcich členov strany a schvália volebný program. „Naším cieľom je dostať sa v roku 2016 do parlamentu,“ povedala Augustinská. Strana má v súčasnosti približne sto sympatizantov. Financovaná má byť z členských príspevkov, pričom dary chce prijímať len od svojich členov. V roku 2016 chcú mať okolo tritisíc členov.

Členovia petičného výboru pre vznik strany TIP chcú, aby v prezidentských voľbách kandidovala expremiérka Iveta Radičová. „Súčasných kandidátov nepovažujeme za garantov ústavnosti,“ povedal Hudec. „Chceli by sme verejne vyzvať bývalú premiérku Ivetu Radičovú, aby zvážila svoj odchod z politiky,“ uviedol s tým, že budú iniciovať aj petíciu na jej podporu. „Chceme, aby to prišlo od občanov, chceme ukázať, že je záujem medzi ľuďmi, a v takomto znení bude potom aj petícia,“ povedal. Aký by mal byť text petície, nepovedal. S Radičovou o tejto aktivite zatiaľ nehovorili.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová