Z trestných činov obvinili vlani vyše 100 policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia, policajt, Dopravná policajná hliadka, alk
Dopravná policajná hliadka. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Z polície prepustia každý rok niekoľko desiatok policajtov.

Pre porušenie služobnej prísahy alebo hrubé porušenie povinnosti skončilo v zbore od začiatku tohto roku 35 policajtov. V roku 2011 opustilo rady polície nedobrovoľne 82 ľudí, vlani prepustili 49 policajtov.

V policajnom zbore pritom pracovalo na konci minulého roka 21 733 policajtov.

Agentúre SITA poskytol informácie Petar Lazarov z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

Počet obvinených policajtov klesá

Podľa štatistík Sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra bolo minulý rok obvinených 135 policajtov za 186 trestných činov. Počet obvinených policajtov klesá. Kým v roku 2007 ich bolo 178, v roku 2011 obvinili 125 príslušníkov zboru.

Sekcia kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra je priamo podriadená ministrovi vnútra, na úseku kontroly je najmä gestorom vnútorného kontrolného systému, vybavovania sťažností a petícií. Na úseku inšpekčnej služby odhaľuje a vyšetruje trestnú činnosť policajtov.

Ombudsmanka kritizuje inšpekciu

Otvorenú kritiku vzniesla smerom k inšpekcii ministerstva vnútra verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ombudsmanka ju nepovažuje za nezávislú. „Nemá atribúty nezávislého kontrolného orgánu,“ povedala tento týždeň na ľudskoprávnom výbore parlamentu, kde prišla predniesť svoju správu aj o zásahu policajtov v rómskej osade na východnom Slovensku.

Podľa Dubovcovej policajti porušili práva ľudí, pričom inšpekcia to neodhalila. „Možno ešte väčšie obavy poslancov národnej rady by mal vzbudiť fakt, že policajná inšpekcia tento postup odobrila,“ napísala ombudsmanka v správe.

Minister vnútra Robert Kaliňák oponuje, podľa neho možno inšpekcii veriť, lebo v minulosti na základe jej záverov policajtov potrestali. „Inšpekcia veľakrát preukázala tvrdý prístup k policajtom,“ uviedol na spomínanom výbore.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRPZ Policajný zbor SR