Za šéfku ÚVO navrhuje vláda Zitu Táborskú, opozícia zaspala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Robert Fico Foto: SITA/Marián Peiger
Igor Matovič
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico navrhol zvoliť za predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zitu Táborskú. Vláda na stredajšom zasadnutí tento návrh schválila. O jej zvolení na viac ako rok uvoľnené miesto na čele ÚVO rozhodne parlament pravdepodobne na júnovej schôdzi.

Táborská sa uchádzala o spomínaný post už vlani v lete v prvom kole výberového konania medzi 26 kandidátmi. Dostala sa až do užšej trojice spolu s Michalom Maťašom a Petrom Kubovičom.

Kandidáta mala navrhnúť opozícia

Bývalá vláda Ivety Radičovej výber kandidáta na šéfa ÚVO neskôr zastavila pre stratu dôvery v parlamente. Táborská pôsobila na ÚVO v rokoch 2000 až 2004 ako hlavný radca a neskôr v Slovenských elektrárňach viedla sekciu nákupu a služieb.

Premiér Robert Fico pred stretnutím s predsedom KDH Jánom Figeľom v utorok večer vyhlásil, že rešpektuje, že návrh na predsedu ÚVO má predložiť opozícia.

Zároveň dodal, že nebude podporovať straníckeho kandidáta KDH a rovnako nevidí dôvod, aby jednostranne prijal návrh Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) alebo návrh zamestnávateľov.

Fico vraj nechce byť kontrolovaný

Rozhodnutie navrhnúť za predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zitu Táborskú podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca jasne dokumentuje, že Fico sa snaží len zahmlievať, ÚVO nechce mať pod verejnou kontrolou a kontrolou opozície. Ako povedal v stredu Štefanec, Ficove rozhodnutie svedčí o tom, že nechce, aby bol kontrolovaný.

Ivan Štefanec
Foto: SITA/Diana Černáková

Podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého za vlády Ivety Radičovej sa urobil len prvý krok výberového konania na post šéfa ÚVO – prihlásené životopisy a projekty boli obodované, ale záujemcovia neboli vypočutí.

„Nikto ich nikdy nevidel, reálne nebolo ukončené výberové konanie. Odmietame tvrdenie, že tento kandidát je výsledkom výberového konania za vlády Ivety Radičovej,“ zdôraznil Beblavý. Podľa neho si Fico mohol vytiahnuť zo zoznamu životopisov prakticky koho chcel, alebo toho, kto mu vyhovuje.

Táborská podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa nie je kandidát opozície, Fico si to riešil sám. „Bola to od neho hra, že to bude patriť opozícii. Opozícii tento post nepatrí,“ povedal Solymos pre agentúru SITA.

Opozícia nebude mať žiaden dôležitý post

Predsedovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igorovi Matovičovi je ľúto, že KDH nevyužilo možnosť, ktorú dostalo od ostatných opozičných strán, a nebolo schopné navrhnúť za šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) odborníka.

Ján Figeľ
Foto: SITA/Marián Peiger

Ako povedal Matovič v stredu pre agentúru SITA, KDH možno svojim tvrdošijným postojom, že na úrade chceli mať svojho člena predsedníctva Petra Macha, nakoniec spôsobilo, že opozícia nebude mať žiadny dosah na tento dôležitý kontrolný post.

„Na druhej strane, ak by Zita Táborská bola víťazom konkurzu, nemám zásadne nič proti, lebo si myslím, že takéto posty by sa mali obsadzovať odborne a na základe konkurzov,“ povedal Matovič.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) s poľutovaním prijala neúspech predsedu KDH Jána Figeľa pri hľadaní zhody na predsedovi ÚVO. „To, ako Robert Fico nastolil túto otázku a ako ultimatívne postupoval voči opozícii, dokazuje, že nikdy nemal skutočný záujem na obsadení tohto postu nominantom inej strany. Napriek jednoznačnej dohode opozície však strana Smer predloží do parlamentu svojho kandidáta. Je to dôkaz, že od prvého okamihu to bola len hra Roberta Fica s opozíciou,“ povedala v stredu pre agentúru SITA hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová.

Ján Figeľ: Smer chce kontrolovať sám seba

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa rozhodnutie vlády znamená, že strana Smer chce kontrolovať sama seba. Ako povedal Figeľ v stredu pre agentúru SITA, KDH rokovalo so zamestnávateľmi, RÚZ, AZZZ, ktorí nevyslovili výhrady voči nominantom KDH. „Naopak, šéf ZMOS-u Jozef Dvonč, člen vládnej strany Smer, požiadal o týždenný odklad, na základe čoho to premiér Robert Fico zobral do vlastných rúk,“ vyhlásil Figeľ.

Podľa neho Fico využil časť vedenia ZMOS na teatrálne gesto, že ÚVO patrí opozícií, ale celý čas robil všetko pre to, aby nielen vláda bola jednofarebná, ale aj kontrolné orgány. „Je to len ďalší falošný predvolebný sľub, ktorý Robert Fico krátko po voľbách zmietol zo stola. Otázne je, či sú to jeho autonómne rozhodnutia alebo sa potvrdzuje vplyv finančných skupín, ktoré si neželajú účinnú kontrolu,“ zdôraznil predseda KDH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľJozef DvončRobert FicoZita Táborská
Firmy a inštitúcie ÚVO Úrad pre verejné obstarávanieVláda SR