Za vraždu rozhodcu dostal hokejista Ščurko trest šesť rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súd_ilustračné
Foto: Shutterstock
Scurko
Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 17. októbra (WEBNOVINY) – Na trest odňatia slobody šesť rokov so zaradením do stredného stupňa stráženia odsúdil vo štvrtok Okresný súd Košice I 29-ročného hokejistu Ladislava Ščurka za zvlášť závažný zločin vraždy hokejového rozhodcu Mareka Liptaja.

Okrem toho mu uložil ochranný dohľad na jeden rok a nariadil psychiatrické liečenie ambulantnou formou.

Ako uviedol predseda senátu, súd vykonal všetky pokyny a rešpektoval právny názor krajského súdu z odvolacieho konania.

Rozsudok nie je právoplatný.

Obhajoba má iný názor

Ladislav Ščurko sa odvolal proti rozsudku priamo na záver pojednávania. Prokurátor uviedol, že sa vyjadrí v zákonnej lehote.

„Bol by som zlým obhajcom, keby som sa neodvolal, hoci tento rozsudok je priaznivejší pre môjho klienta, ako bol predchádzajúci,“ povedal po skončení pojednávania Alexander Farkašovský, obhajca hokejistu Ladislava Ščurka. Zdôraznil, že obhajoba má iný názor ako súd, čo sa týka skutku aj úmyslu.

Súd podľa jeho vyjadrenia nepreukázal bez všetkých pochybností, aký by mal Ladislav motív, ale ani úmysel vraždiť. „Všetky naše návrhy na ďalšie dokazovanie boli prv aj dnes odmietnuté. Súd vôbec neskúmal okolnosti, že Liptaj sa pohyboval medzi kriminálnymi živlami a tipoval. Toto mali vyšetriť orgány činné v trestnom konaní a mali viesť vyšetrovanie aj týmto smerom,“ povedal Farkašovský.

Sčurko zabíjal na odpočívadle

Už vlani okresný súd vyniesol rozsudok vo veci vraždy Mareka Liptaja a Ladislavovi Ščurkovi uložil trest odňatia slobody na osem rokov.

Ladislav Ščurko sa voči rozsudku odvolal na košický krajský súd. V odvolacom konaní krajský súd potvrdil, že žalovaný skutok sa stal a spáchal ho obžalovaný. Okresnému súdu však nariadil opätovne vypočuť znalcov z odboru psychiatrie a prihliadnuť na ich závery.

Znalci pred trestným senátom potvrdili, že si stoja za pôvodnými posudkami. Uviedli, že obžalovaný spáchal skutok v skratovom afekte, keď nedokázal primerane ovládať svoje konanie a pri zníženej rozpoznávacej schopnosti, pričom tento stav označili za dočasne zníženú príčetnosť.

Podľa prokurátora Ladislav Ščurko na odpočívadle medzi Košicami a Prešovom 5. januára 2008 na smrť dobodal hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Telo zahrabané v lese pri Kežmarku sa našlo až v decembri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav Ščurko